Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skály i covidová studánka. 15 tipů na jednodenní výlety ve Zlínském kraji

  10:20
Covidové restrikce už sice cestování neomezují, přesto řada lidí dává přednost výletům v okolí svého domova. MF DNES přináší tipy na neotřelá místa pro výlety ve Zlínském kraji. V seznamu je například slavičínská studánka opravená v době pandemie, pole, na nichž firma Baťa pěstovala tabák nebo stezka lovců mamutů.
Procházku malebnou krajinou slibuje výlet na Pardus v Hostýnských vrších.

Procházku malebnou krajinou slibuje výlet na Pardus v Hostýnských vrších. | foto: Zdeněk Urbanovský

Ještě před pár měsíci veškeré cesty za výlety limitovaly hranice obcí, okresů a krajů. Přestože dnes už je situace jiná a lidé mohou minimálně v rámci České republiky cestovat volně, řada z nich se rozhodne strávit prázdniny v regionu a za zážitky vyrážet přímo z domova.

MF DNES proto ve spolupráci s odborníky na cestovní ruch vytipovala patnáct nevšedních výletů na východě Moravy.

Seznam vychází z míst, která pomohla zviditelnit pandemická situace. Spojuje je to, že se nacházejí v přírodě, projít se dají během jediného dne a nepatří mezi „provařené“ turistické cíle.

1. „Covidová“ studánka

Řada míst se těší nově nabyté oblibě díky proticovidovým opatřením. Například ve Slavičíně vyčistili a zpřístupnili studánku a nabídli ji obyvatelům jako nový výletní cíl v době, kdy museli volný čas trávit jen v katastru města.

„Bylo potřeba ji pořádně vyčistit,“ řekla vedoucí infocentra Marie Studeníková. „Vyrobili jsme také šindel na stříšku a dva mostky přes blízký potok. Věřím, že jako cíl slavičínských výletníků obstojí.“

Studánka Schodnica leží u soutoku dvou potoků, zhruba 500 metrů jihozápadně za ulicí Pod Střelnicí. Její návštěvu lze spojit například s výletem do slavičínského zámku nebo Pivečkova lesoparku.

2. Na kole do tajemné komůrky

Zlínský kraj platí za místo, které je protkáno velkým množstvím cyklistických tras. Jedna z těch nejnovějších vede z Brumova-Bylnice do Valašských Klobouk.

„Cyklisté si tu můžou užít jízdu v příjemném prostředí bělokarpatské přírody,“ láká starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

Zpestřením rodinného výletu může být návštěva expozice Babiččina tajemná komůrka ve valašskoklobouckém muzeu.

Trasa je nenáročná a jako výchozí bod se dá zvolit jedno ze dvou valašských měst. Cyklovýlet se dá spojit s návštěvou brumovského hradu, ale například také se zastávkou v Babiččině tajemné komůrce. Ta je součástí valašskoklobouckého muzea a návštěvníci v ní můžou hádat, k čemu dříve sloužily různé tajemné předměty.

3. Zemědělské stroje a tvrz

A ještě jeden tip na výlet na kole vhodný pro rodiny s dětmi. V tomto případě poslouží jako výchozí bod Hulín. Odtud je to jen kousek po bezpečné cestě do Pravčic, kde lze navštívit tamní Muzeum zemědělské techniky. K vidění jsou stroje, nářadí a pomůcky, které používali sedláci během celého roku, ale třeba i šlechtitelský koutek zemědělských plodin.

Výlet se dá krásně protáhnou do Rymic. V nenápadné obci se skrývá tvrz z 16. století či větrný mlýn. Prohlídky jednotlivých atrakcí nejsou nijak úmorné a cestování je celou dobu po rovince.

4. Baťovské tabákové pole

Pohořelice jsou nevelká obec s pestrou historií, tak trochu schovaná v kopcích u Otrokovic. Turistům toho nabízejí překvapivě mnoho. Například zříceninu středověké tvrze, jejíž pozůstatky jsou přístupné.

„Ze zámeckého parku se dá pokračovat po hřebeni ke statku Prusinky, který leží na okraji Napajedel. Na zdejších polích během druhé světové války, kdy byla nouze o všechno, pěstovala firma Baťa ve velkém tabák,“ přiblížil odborník na cestovní ruch ve Zlínském kraji Zdeněk Urbanovský.

5. Chodník Masarykových

Ne každý ví, že první československý prezident T. G. Masaryk s rodinou rád pobýval pod Hostýnem. Na jeho památku vznikla v této lokalitě naučná stezka nazvaná Chodník Masarykových. Vede z Bystřice pod Hostýnem přes park Zahájené do Chvalčova, kde stojí domek, ve kterém Masarykovi často pobývali.

Trasa pak směřuje na vrch Kozinec a vrací se do údolí říčky Bystřičky. Závěr trasy pak vede k chatě Švajgrovka ležící na úbočí Hostýna. To je místo, kde se T. G. Masaryk setkával s přáteli. Trasa je značena modrým kolečkem, měří devět kilometrů, ale lze zvolit kratší okruh.

6. Z Rusavy na Pardus

Hostýnské vrchy nabízejí spoustu tras pro pěší. Trošku mimo ty hlavní leží cesta vedoucí z Rusavy na Pardus. Malebná obec Rusava, která je pojmenována po načervenalé – rusé – vodě ve stejnojmenné říčce, v tomto případě poslouží jako základní bod.

Po červené stezce se odtud dá vyjít na vrchol Pardus, což představuje zhruba čtyřkilometrový výšlap. Pokračovat je možné přes sedlo Klapinov na vrch Skalný, kde jsou rozesety skalní útvary a stával tam i hrad. Pak už zbývá sestoupit zpátky do Rusavy. Okruh měří deset kilometrů a nabízí unikátní výhledy do krajiny.

7. Okolo Hvozdné

Lesem, kolem rybníka, k místům určeným k odpočinku i hrám. Tam všude turisty zavede dvanáctikilometrová naučná stezka Hvozdná. Potkají na ní devět panelů o přírodě i zajímavostech v okolí. Třeba na zastavení Amerika se návštěvníci dozvědí zajímavosti o sadařství a zemědělství, na Osmeku zase o dávném způsobu sjíždění kopců na stromcích. Stezka vede po chodnících, polních a lesních cestách, část trasy (zhruba 1,5 km) vede po příjezdové cestě do Hvozdné.

8. Procházka Prlovským lesem

Čtyři chráněné přírodní lokality se rozprostírají v okolí Prlova. Jde o rybník Neratov, dvě květnaté orchidejové louky a listnatý les s převahou dubů a habrů. Těmito místy zájemce provede pětikilometrová naučná stezka Prlovským lesem. Návštěvníky seznámí nejen s okolní přírodou, ale i tragickým obdobím, kdy bylo nacisty v Prlově vypáleno osm usedlostí a 23 lidí přišlo o život. Po cestě je možné se zabavit na dětském lanovém hřišti nebo narazit na repliku partyzánského bunkru.

9. Krásy Valašska v hledací hře

Tento tip je potřeba brát jako soubor jednodenních výletů, kterými lze strávit velkou část prázdnin. V rámci hry Poznáváme Valašsko totiž zavede návštěvníky do dvacítky atraktivních lokalit. Princip je jednoduchý: medvěd Jura na známá i méně známá místa v regionu ukládá razítka.

„Jako bonus si pro zvídavé hlavičky medvěd Jura připravil u každého místa i záludnou otázku. Odpovědi utvoří tajenku,“ popsal Michal Bařina z pořádající Destinační společnosti Valašsko. Lidé se tak dostanou například k přírodní památce Kudlačena nebo k pramenům Vsetínské Bečvy. Navíc mohou soutěžit o zajímavé ceny. Hrací brožurky a další informace lze získat na webu poznavamevalassko.cz.

10. Čertovy skály v Hošťálkové

Neznalého překvapí, protože vypadají spíše jako sochy než přírodní útvary. Panenka, Tulák nebo Král jsou názvy věžiček, které tvoří Čertovy skály u Hošťálkové. Toto skalní seskupení patří k jedněm z nejkrásnějších v oblasti Hostýnsko-vsetínskýé hornatiny. Nachází se na svazích vrchu Tisový. Nevede k nim sice značená turistická trasa, ale jsou dobře přístupné z horní části obce Hošťálková, zvané Horňansko. Kdo by se chtěl chvíli toulat po okolí, navíc narazí na další blízké skalní útvary.

11. Hroby portášů

Zajímavá upomínka na historii Valašska se nachází ve Valašské Bystřici. Na místním hřbitově jsou k vidění hroby portášů, strážců hor. Mají podobu dvou kamenných sarkofágů s vytesanými kříži a nápisy o pochovaných osobách. Na kamenných deskách jsou lebky se železnými kříži. Oba náhrobky pocházejí z konce 18. století a jsou kulturní památkou. Aby se člověk pokochal i krásným okolím Valašské Bystřice, je dobré zamířit na zhruba dva kilometry vzdálenou rozhlednu Búřov. Není sice nijak vysoká, ale skýtá krásné výhledy na Veřovské, Vsetínské a Hostýnské vrchy.

12. Jeskyně na Budačině

Chřiby skrývají řadu zajímavých míst, jedním z nich je přírodní památka Budačina. Tvoří ji čtyři větší pískovcové skály a také pětimetrová puklinová jeskyně, ve které se podle pověstí ukrývali zbojníci. Nejjednodušší přístup je od Kudlovské doliny, kde se dá zaparkovat a jít asi kilometr pěšky lesem. Při cestě je velký zastřešený altán s ohništěm, kde lze opékat špekáčky nebo klidně i strávit noc. Další možností je zvolit delší lesní trasu například z obcí Bělov nebo Žlutava.

13. Rozhledna Zdenička

Patnáctimetrová dřevěná rozhledna Zdenička stojí nad obcí Těšánky, které jsou součástí Zdounek. Vypíná se v nadmořské výšce 305 metrů nad mořem. Ze zastřešené plošiny ve výšce dvanácti metrů se nabízí výhled na Chřiby, Hostýnské vrchy a Kroměříž. Rozhledna je za příznivého počasí volně přístupná. V areálu Gruntu Galatík, kde se rozhledna nachází, je však mnohem více zajímavostí včetně repliky vodního mlýna.

14. Hvězda a mohylové pohřebiště

Obora Hvězda představuje vhodný tip pro toho, kdo už se nabažil kroměřížských pamětihodností a rád by relaxoval někde v přírodě. Rozkládá se asi tři kilometry jižně od Kroměříže na mírném kopci. Je přírodní památkou, která je vyhlášená kvůli ochraně druhově původního listnatého lesa. Pod stromy roste řada vzácných druhů rostlin a vyskytuje se tu velké množství ptactva. Nedaleko se nachází mohylové pohřebiště. Odborníci odhadují, že mohylník byl využíván až do 10. století a artefakty, které se zde nalezly, jsou v Muzeu Kroměřížska.

15. Po stopách lovců mamutů

Lesík Chrástka v Boršicích je místem nálezů paleolitického osídlení. S životem lovců mamutů zájemce seznámí naučná stezka, která je pouhý kilometr dlouhá. Je na ní jedenáct informačních tabulí, dřevěné sochy zvířat i lovců v životní velikosti nebo posvátný šamanský sloup.

„Naučná stezka je dovedená k úplné dokonalosti díky výtvarníkovi Liboru Balákovi, který pro informační tabule na stezce vytvořil rekonstrukce obrazů lovců mamutů a jejich kultury,“ vyzdvihl archeolog Zdeněk Schenk.

  • Nejčtenější

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Daň z nemovitosti ve Zlíně je nejvyšší v zemi, snížení zastupitelé odmítli

30. dubna 2024  8:42

Daň z nemovitosti nejprve navýšila zlínská radnice, potom stát. Ve výsledku tak platí, že je tento...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Brankář Málek podepsal dvoucestnou smlouvu s New Jersey

6. května 2024  18:40

Brankář Jakub Málek podepsal dvouletou dvoucestnou smlouvu s týmem NHL New Jersey Devils....

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Liberec nezahrával penaltu správně, ta proti Spartě byla v pořádku

6. května 2024  16:03

Liberečtí fotbalisté úvodním semifinále ligové skupiny o Evropu nezahrávali penaltu v Teplicích...

Je svéprávný? Zlínský soud rozhoduje o obviněném podnikateli Redlovi

6. května 2024  15:52

Okresní soud ve Zlíně se zabývá případem podnikatele Michala Redla, který je obviněný v kauze...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...