Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O čem se hlasuje? Zlín i hejtmanství drží před veřejností materiály v tajnosti

  15:02
Zlínský kraj ani magistrát nezveřejňují před jednáním zastupitelů podklady o chystaných investicích či příspěvcích. Veřejnost tak nemá představu, o čem přesně volení zástupci hlasují. Hejtmanství to chce v budoucnu změnit, Zlín se k tomu naopak nechystá.

ilustrační snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

V programovém prohlášení slíbili maximální otevřenost. V krajské i městské koalici navíc sedí zástupci Pirátů, tedy strany, která považuje transparentnost za obzvlášť důležitou.

Zlínský kraj a magistrát v tom přesto mají mezery. Před veřejným jednáním zastupitelstva ani po něm totiž nezveřejňují podkladové materiály k jednotlivým bodům. Nelze tak vyčíst, o čem, proč a za jakých podmínek zvolení politici rozhodují. Přitom některá srovnatelně velká města a některé kraje takové informace dávají ven.

„Dobrá informovanost obyvatel je vždy výhoda. Je škoda, že kraj některé materiály nezveřejňuje,“ poznamenala opoziční krajská zastupitelka Eliška Olšáková (STAN).

„Uvítal bych to. Je to způsob, jak vtáhnout občany do řešení problémů, které město trápí. Aby se s nimi mohli identifikovat a říct si, že třeba s názorem zastupitelů souhlasí nebo nesouhlasí, ale chápou, proč se takto rozhodli,“ souhlasí opoziční zlínský zastupitel Jaroslav Juráš (Zlín 21). „Ale mám trochu obavu, že takové veřejné diskuse se městská rada trochu bojí,“ dodal.

Krajští zastupitelé na posledním zasedání řešili mimo jiné dotace pro organizace spojené s cestovním ruchem, rozvoj cykloturistiky nebo peníze pro sportovní kluby. Jenže informace k tomu nešlo nikde dohledat. Kraj totiž na webu dopředu zveřejňuje pouze pozvánku na zasedání s programem. Stejně to dělá i Zlín.

Nikdo o to neměl zájem, říká primátor

V obou případech lze zasedání zastupitelů sledovat online, případně si delší dobu počkat na zveřejnění záznamu. Po několika dnech také město i hejtmanství zveřejňují výpis unesení. Z něj je patrné, o čem zastupitelé rozhodli. Ale bližší zdůvodnění, příloha nebo upřesňující informace ani tady k dispozici nejsou. A voliči se tak nedozvědí, podle jakého klíče zastupitelé rozhodují.

„Už jsme se o tom nedávno bavili, ale v minulosti to kraj nedělal, tak musíme nejdříve zmapovat, co by to obnášelo. Úřad to už dostal za úkol,“ reagoval hejtman Radim Holiš (ANO). „Řada údajů v materiálech by se musela anonymizovat kvůli GDPR a to by v současné době musel někdo dělat fyzicky, což není možné. Problém s odtajněním ale rozhodně nemáme,“ dodal.

Účast zastupitelů na dálku schvaluje primátor, čerstvou maminku odmítl

Ve Zlíně naopak zřejmě materiály k zastupitelstvu nebudou dostupné ani v budoucnu. „Neuvažovali jsme nad tím a nikdo se na to nikdy neptal nebo neprojevil zájem. V těch materiálech jsou osobní údaje a někdy i citlivé informace, takže z tohoto důvodu ani jejich zveřejňování neplánujeme,“ konstatoval primátor Jiří Korec (ANO).

Kraj i město mají shodně na webu záložky Transparentní kraj, respektive Otevřená radnice. Lidé si tam mohou prohlédnout mapu dotací, historii hospodaření úřadu i jeho organizací, uzavírané smlouvy nebo rozpočet.

„Prosadil jsem už zveřejňování dotací, hospodaření nebo smluv. Ale je dobré, aby lidé měli také povědomí, o čem jednají zastupitelé. Nebude nic proti ničemu, když to budeme zveřejňovat,“ sdělil krajský radní Jiří Jaroš (Piráti), který má digitalizaci na starosti.

Vzniká prostor pro spekulace, míní opozice

„Nevidím důvod, proč by materiály neměly být k dispozici. Nezveřejňování naopak může dát prostor pro spekulace nebo zpochybňování,“ domnívá se krajský opoziční zastupitel Michal Dvouletý (Soukromníci). „Jako zastupitel dostávám s předstihem všechno, co ke schvalování potřebuji. To by měla vidět i veřejnost, samozřejmě kromě citlivých údajů nebo těch, které zakazuje zákon,“ dodal.

Tato praxe je v Česku i jinde v regionu běžná. Třeba valašskomeziříčská radnice má na webu u každého bodu jednání důvodovou zprávu. Když rozhodovali zastupitelé o novém urgentním příjmu v nemocnici, dopředu si obyvatelé přečetli, jaké budou náklady, že je uhradí provozovatel nebo proč tuto stavbu špitál potřebuje.

Přišel čas na spojování obcí? Lidé nemají zájem je vést a spravovat

„Máme to historicky dané a zveřejňujeme také zvukový záznam z jednání. Jsme také jedni z mála, kdo zveřejňuje jednou za čtvrtletí všechny faktury,“ poukázal starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO), který je také krajským zastupitelem.

„Transparentnost považujeme za důležitou. Ani jsem si neuvědomil, že kraj materiály nezveřejňuje. Je to na diskusi, nevidím důvod, proč takové podrobnější informace nedávat ven,“ sdělil.

Politici předejdou pomluvám

Od roku 2015 dává k dispozici materiály k zastupitelstvu předem také radnice v Uherském Hradišti. Tamější radní a jeden z tehdejších iniciátorů tohoto kroku Jan Zapletal (Nestraníci pro Hradiště) si to i po letech pochvaluje.

„Eliminujeme tím pomluvy typu, že někdo z města rozhodl o přidělení peněz nějakému sportovnímu klubu proto, že ho má rád. Lidé se tímto způsobem sami dozvědí, že přidělování má daná pravidla, mohou si to srovnat. Zamezí to i spekulacím na sociálních sítích,“ upozornil Zapletal.

Hejtman Holiš chce obhájit svůj post, ve volbách jej znovu vyzve Čunek

Stejně postupují krajská města Olomouc a Pardubice a také jiné samosprávy. Například Plzeňský kraj zveřejňuje kompletní program jednání včetně návrhů usnesení k jednotlivým bodům už od roku 2013. A součástí návrhu je také důvodová zpráva.

Stejně to funguje v Jihomoravském kraji nebo na Vysočině. „Děláme to takto snad už dvacet let. Nikdy tento postup nebyl zpochybněný. Všichni vidíme, že je to přínosné, a nemusíme nic vysvětlovat, stačí odkázat na zveřejněný materiál. Usnadňuje nám to komunikaci,“ podotkla mluvčí Vysočiny Jitka Svatošová.

8. listopadu 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Bylo to málo, někteří hráči nejdou přes hranu, láteřil zlínský kouč

28. dubna 2024  19:11

Všechno jim hrálo do karet. České Budějovice doma ztratily, Pardubice vyšly naprázdno. Stačilo před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...