Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hejtman nechtěl premiéra ve škole, kraj sepíše pravidla pro politické návštěvy

  11:47
Premiér Petr Fiala (ODS) před dvěma týdny navštívil rožnovské gymnázium. Přesněji řečeno, setkal se se studenty, ovšem nikoliv na půdě školy, ale v místní firmě Onsemi, kde byl předtím na návštěvě. Besedu ve škole si totiž nepřál hejtman Radim Holiš (ANO). Kraj nyní vytvoří pravidla pro politické návštěvy ve svých organizacích. Podle ministerstva školství je rozhodnutí o takové aktivitě pouze na řediteli školy.

Premiér Petr Fiala na setkání se studenty gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm. (říjen 2023) | foto: Úřad vlády ČR

Premiér přijel po poledni, se studenty strávil necelou hodinu a na sociálních sítích poděkoval za zajímavou debatu o politologii, školství i osobním životě.

„Dozvěděl jsem se o tom teprve večer předtím. To je pro hejtmana velmi nepříjemná situace. A abych uměl chránit studenty a aby tato diskuse nebyla předmětem politické debaty, požádal jsem pana ředitele, aby akci udělal mimo školu,“ vysvětlil Holiš. „Jako kraj máme zodpovědnost za naše školy a chceme vědět, kdo se v nich pohybuje. Protože jak můžeme garantovat rodičům, že debata je korektní a nestranná, když o tom předem nevíme,“ doplnil.

Zřizovatelem této střední školy je Zlínský kraj. Fialu pozval za studenty sám ředitel gymnázia Jaroslav Knesl. „Učím společenskovědní seminář, a když jsem se náhodou dozvěděl, že tady bude pan premiér, tak mi přišlo pro studenty zajímavé, aby s ním měli besedu jako s historikem a politologem. Napsal jsem mu a on souhlasil,“ reagoval Knesl. „Možná jsem kraj mohl upozornit, ale nemyslím si, že mám povinnost to dělat.“

Celá událost ale ještě v ten den způsobila rozruch ve vedení kraje. Následná diskuse mezi krajskými radními vyústila v jednohlasný požadavek na vytvoření pravidel. Ta mají jasně říct, jak mají školy, nemocnice, domovy, kulturní zařízení a další organizace zřizované krajem postupovat, když čekají návštěvu aktivního politika. Hotová by měla být do konce roku.

Ministerstvo: Zodpovědnost má ředitel

Podle ministerstva školství je za to, co se ve škole děje, zodpovědný její ředitel. „Ředitel je tedy povinen posoudit, zda připuštění určité aktivity v rámci činnosti školy je ještě v souladu s § 32 odst. 1 školského zákona. Je potom na jeho výlučném rozhodnutí, zda takovou aktivitu připustí. Zřizovatel může pouze doporučit určitý postup,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

Student pozval Babiše na gymnázium, spolužák proti tomu sepsal petici

Vedení kraje tvrdí, že nechce nikomu bránit, aby jezdil do škol. „Jde nám o to, aby ve chvíli, kdy bude přednáška nebo diskuse, u toho byl zastoupený minimálně vícečlenný sbor, který bude zárukou, že diskuse bude vyvážená,“ uvedl hejtman. „Že to nebude monolog, ale dialog.“

Někteří radní pak na jednání zastupitelstva vysvětlovali, že jde také o to, aby návštěvu z vlády v regionu přivítali nebo aby naopak ředitelé škol mohli na základě těchto pravidel návštěvu odmítnout.

„Škola nemá být politické kolbiště, to bych si nepřál. Pokud si škola někoho pozve na politickou debatu pro studenty do sportovní haly, tak proti tomu nic nemám, je to na zodpovědnosti ředitele. Nám se jedná o půdu školy,“ upřesnil náměstek za strategický rozvoj Lubomír Traub (ODS).

Opozice návrh kritizuje

Mezi krajskými opozičními zastupiteli ale tento záměr sklidil velkou kritiku. „Jako radní jste vstoupili na velmi tenký led,“ prohlásil zastupitel a senátor Josef Bazala z KDU-ČSL. „Dosud tady nebylo nic potřeba, věci fungovaly, nikdo si nestěžoval. Když přijíždí děti do Senátu, tak také nikdy nevíte, kam se debata stočí,“ dodal.

„Politici do škol patří, neomezoval bych to a byl bych velmi opatrný dávat tomu nějaká pravidla,“ reagoval zastupitel za STAN Miroslav Adámek. „Také mne kdysi oslovili z gymnázia, abych jim domluvil Jana Farského na téma politologie. Měli o něj zájem studenti. A jak jim pak má ředitel školy vysvětlit, že to nejde, protože je z nějaké politické strany,“ podotkl.

Pavel dostal v Jeseníku oblíbenou flanelku, děti mu nadělily únikovou hru

„Jakákoliv nastavená pravidla budou zavánět tím, že jako politici si to chcete trochu cenzurovat,“ upozornil také zastupitel za Soukromníky Michal Dvouletý.

Někteří zastupitelé by takovou záležitost řešili pouze s konkrétním ředitelem. „Nedovedu si představit, že by někdo mohl říct, že někam nepustí premiéra,“ konstatoval lidovecký exhejtman Jiří Čunek. „Co kdyby se rada raději věnovala tomu, jaké ředitele tam jmenuje, aby oni měli zodpovědnost. Řešil bych to na poradě ředitelů škol, a ne na politickém orgánu kraje.“

Podle premiéra Fialy je nepřípustné, aby politická reprezentace krajů rozhodovala o tom, jestli ústavní činitelé mohou či nemohou navštěvovat školská zařízení.

„Taková myšlenka je absolutně nepřijatelnou politizací školství, která navíc připomíná období minulého režimu,“ okomentoval pro MF DNES Fiala. „V demokratické společnosti mohou školy samy rozhodovat, koho pozvou, v jaké formě zprostředkují žákům setkání s osobnostmi veřejného života nebo politiky. Školy v tom musí mít autonomii. A nemusí to ani nikam hlásit, to je úplně absurdní.“

Zákon propagaci zakazuje

Školský zákon propagaci a činnost politických stran a hnutí ve školách zakazuje. Což ovšem neznamená, že mezi studenty nemůže přijít premiér, ministr, poslanec nebo senátor. Zákazem se myslí hlavně používání plakátů a reklam politických stran nebo návštěva politika během předvolební kampaně a podobně.

Skandovali mi před ředitelnou, že nechtějí Ameriku, vzpomíná ředitel

Pokud ale politik přijede mluvit o své práci v Parlamentu a fungování politiky jako takové, je to v pořádku. Podle zákona také ředitel nemá povinnost informovat svého zřizovatele nebo s ním konzultovat pořádání různých akcí včetně besed s politiky.

„Nic jsem kraji nehlásil, nic jsem s ním dopředu nekonzultoval. Zval jsem lidi, kteří mohli být pro studenty přínosní,“ konstatoval Zdeněk Botek, který 26 let řídil gymnázium v Uherském Hradišti. „Vycházel jsem z toho, že zodpovědnost za to, co se děje na půdě školy, mám já. Je obrázek školy, jaké si zve hosty, ne zřizovatele,“ poznamenal.

To potvrdilo i ministerstvo školství. „Vzhledem k tomu, že způsoby činnosti a propagace politických stran jsou rozmanité a mnohdy lze obtížně rozlišit neutrální jednání od jednání s politickým motivem, ministerstvo ředitelům doporučuje, aby se řídili pravidlem opatrnosti, a mají-li pochybnost o souladu určité činnosti s § 32 odst. 1 školského zákona, tuto činnost raději nepřipustili,“ doplnila mluvčí Fojtová.

Školáci zpět v lavicích. Vítali je prezident, premiér i první dáma (4. září 2023):

4. září 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Je to kudla do zad, kritizoval kouč Zlína výkon dvou hráčů v záchranářské řeži

16. května 2024  20:45

Už to s nimi vypadalo bledě, když doma s Českými Budějovicemi prohrávali a Karviná vedla nad...

Zlín - České Budějovice 1:1, domácí prohrávali, i v deseti sahali po vítězství

16. května 2024  18:56

Souboj posledního s předposledním vítěze nemá. Zlínští fotbalisté ve třetím kole nadstavby...

Za frakturu lebky 12 zápasů. Matoušek z Kroměříže zná trest za zranění

16. května 2024  17:24

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace zastavila činnost kroměřížskému Tomáši Matouškovi na...

Mlátičky i kočáry. V Rymicích se pyšní opravenou starodávnou konírnou

16. května 2024  16:57

Opravenou budovu napěchovanou nejrůznější historickou zemědělskou technikou představili v Rymicích...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...