Novou výpravní budovu spojí budovaný podchod s protější Smetanovou obchodní galerií.

Novou výpravní budovu spojí budovaný podchod s protější Smetanovou obchodní galerií. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ve Vsetíně staví podchod u nádraží, povede k parkovišti v podzemí

  • 3
U vsetínského vlakového nádraží se staví podchod pod Nádražní ulicí, který propojí podzemní parkoviště Smetanovy obchodní galerie s dopravním terminálem. Jde o součást velké proměny vlakového nádraží a jeho okolí, do níž se pustily Správa železnic a radnice.

Městskou pokladnu vyjde podchod na 29 milionů korun. „V prostoru dopravního terminálu navíc dojde k propojení městské části tunelu s tím, který Správa železnic staví pod železniční tratí směrem do zanádražního prostoru Na Lapači,“ popsal starosta Jiří Čunek.

Z parkoviště u obchodní galerie na náměstí Jarmily Šulákové pak povedou nové eskalátory. Hotovo má být do konce roku.

Kvůli stavebním pracím je omezený provoz v Nádražní ulici, kde místem podchodu už neprojedou ani autobusy a další vozidla dopravní obsluhy. Do Smetanovy obchodní galerie se řidiči dostanou z Nádražní ulice směrem od křižovatky s Žerotínovou ulicí.

Uzavřené je také dočasné parkoviště vedle nynější výpravní budovy směrem k Trávníkům. Dělníci se tam pustili do stavby kanalizace. Na místě nyní stojí buňky, které jsou do doby zprovoznění dopravního terminálu určeny k provizornímu odbavování cestujících vlakem.

„Stávající výpravní budova, kde odbavování prozatím probíhá, totiž bude v průběhu letních prázdnin zbourána,“ vysvětlil Čunek.

Příští rok pak Vsetín připravuje zahájení druhé etapy přeměny přednádraží. Týkat se bude cest, chodníků, cyklostezky a veřejného osvětlení před dopravním terminálem a v jeho sousedství budovaným parkovacím domem.

Proměna nádraží pokračuje. Vsetín ruší přechody, lidé projdou pod zemí

„Narovnána bude mimo jiné Nádražní ulice a před budovou polikliniky vyroste okružní křižovatka s dopravním napojením na parkovací dům,“ popsal Čunek.

Město se již minulý měsíc pustilo do budování silniční infrastruktury v prostoru za železničním nádražím v areálu bývalé Delty. Poté na něj naváže stavbou bytového komplexu soukromý investor.

Rekonstrukce železniční stanice vyjde na více než 3,376 miliardy korun a Správa železnic chce mít hotovo na konci roku 2024.

25. dubna 2023