Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Miliony na kotle zmizely ve Zlínském kraji za pár minut

  • 1
Tři a půl minuty stačilo k tomu, aby si lidé ve Zlínském kraji „rozebrali“ víc než 155 milionů korun. Vymění za ně přibližně 1 500 kotlů na tuhá paliva za ekologičtější variantu topení.

„Zájem byl velký. V jiných krajích se stalo, že za první den nerozdali ani polovinu připravené částky,“ řekl krajský radní Jan Pijáček.

Příjem dalších žádostí se zastavil až v okamžiku, kdy se dostaly na souhrnnou částku 200 milionů. Kraj si tak vytvořil zásobu náhradníků. „Na ně se může dostat v případě, že příjemci dotace nebudou z různých osobních důvodů výměnu realizovat. V minulosti se to už stalo,“ dodal Pijáček.

Snaha dostat peníze mezi lidi a přimět je, aby skutečně změnili systém vytápění, je v regionu patrná. Při minulých výzvách se řešily třeba situace, kdy příjemce dotace zemřel a dům se dostal do dědického řízení. Nebo jej majitel prodal. Hejtmanství pak s novými majiteli či dědici uzavřelo dodatek ke smlouvě, aby dotace mohla přejít na ně.

Aktuální kolo rozdávání peněz je v pořadí třetí a konalo se elektronicky. Osobní podání možné nebylo. Lidé ale měli víc než měsíc na to, aby vyplnili formulář a připravili veškeré podklady. Hodina H nastala včera v 8 hodin ráno, kdy se příjem žádostí spustil. Ačkoliv nápor na techniku byl v prvních okamžicích obrovský, k výpadkům nedošlo. „Systém jsme dimenzovali tak, aby to zvládl,“ ujistil vedoucí oddělení informatiky krajského úřadu Ivo Skrášek.

Lokální topeniště obecně produkují většinu znečištění

Elektronické podání kraj spustil poté, co se během prvního kola dotací sešlo několik tisíc lidí ve stejnou dobu a před úřadem se vytvořily dlouhé fronty ještě dřív, než vůbec otevřel. Přestože bylo připravených šest pracovišť a lidé díky tomu nečekali dlouho, další kolo už bylo elektronické. Zlínský kraj byl první, který takovou možnost nabídl.

V současnosti už je vyměněných asi 1 500 kotlů a letošní topná sezona proto bude o něco méně škodlivá než ty předchozí. Teď dostali lidé peníze na zhruba stejný počet kotlů. Na kvalitě vzduchu to z dlouhodobého hlediska znát bude.

„Lokální topeniště obecně produkují většinu znečišťujících látek, a to platí nejen u nás, ale i v celé Evropě,“ poznamenal vedoucí oddělení ochrany čistoty ovzduší Českého hydrometeorologického institutu Robert Skeřil.

Kotle samy o sobě ale nemohou za smogové situace ze začátku letošního roku, které lidé v kraji zažívali opakovaně několik dnů po sobě.

Způsobil je hlavně dálkový přenos znečištěného vzduchu z Polska. Docházelo i ke kuriózním situacím, kdy ve Vsetíně už byl vzduch čistý a v nedalekém Valašském Meziříčí nebylo vidět na krok.

Podpora výměny domovních kotlů bude pokračovat i v dalších letech. Celkem má do kraje přijít 480 milionů korun, z nichž je nyní vyčerpáno zhruba 300 milionů.