Památník Tomáše Bati ve Zlíně se opět rozzáří v barvách trikolory. | foto: Jsf Abb

Koncerty, besedy i památník v barvě trikolory. Města si připomenou revoluci

  • 1
Množství nejrůznějších akcí připravila velká města ve Zlínském kraji k oslavám výročí sametové revoluce. Listopad 1989 připomenou besedy se známými osobnostmi, výstava či hudební vystoupení. V krajském Zlíně začíná bohatý program už dnes.

„Ve Zlíně se na pořádání festivalu podílí 12 organizací a program k 34. výročí sametové revoluce tak bude mimořádný,“ sdělil koordinátor Festivalu Svobody ve Zlíně Tomáš Pasterný.

Sametovou revoluci ve Zlíně připomene výstava více než stovky dobových fotografií, plakátů a videozáznamů v Kolektivním domě. Zahájí ji už v úterý v 16 hodin beseda s Milanem Uhdem a Annou Šabatovou, signatáři Charty 77. Otevírací doba výstavy je od úterý do pátku a v neděli od 15 do 18 hodin.

Ve čtvrtek od 15 hodin pořádá Univerzita Tomáše Bati se Studentskou unií UTB vzpomínkovou akci před Univerzitním centrem.

V pátek bude v 10 hodin shromáždění před radnicí u pomníku obětem totality a v 17:20 u lavičky Václava Havla. V 17:11 se rozsvítí Památník Tomáše Bati a Městské divadlo Zlín v barvách trikolory a v 18 hodin se v Kolektivním domě bude promítat dokument Sametový Zlín, který uvede jeho režisér Petr Babinec.

Samotný závěr festivalu v krajském městě bude patřit koncertům. V Zelenáčově šopě v pátek zahraje kapela Avarom dnabseulb. A ještě ve středu 29. listopadu od 17 hodin v Kolektivním domě bude písně Karla Kryla hrát a zpívat divadelní herec Adam Kořán.

Prahou zněl Koncert pro budoucnost, Listopad si připomněli politici i odpůrci

Vzpomínkové akce chystají i další města ve Zlínském kraji. V Uherském Hradišti páteční program začne tichou vzpomínkou u Pomníku obětí komunismu od 16:45. V 17:17 pak začne na Mariánském náměstí vystoupení Viva la musica, pěveckého sboru Gymnázia Uherské Hradiště.

Ve Vsetíně se lidé v pátek v 17 hodin shromáždí v Panské zahradě. Na vzpomínkovém aktu vystoupí žáci dramatického oboru ZUŠ Vsetín, na kytaru zahraje Karel Cinibulk a zazpívá Věra Pavlíková. „Jako připomínku jubilea sametové revoluce si pak přítomní budou moci domů odnést příležitostný výtisk speciálních novin,“ zmínila mluvčí města Jana Raszková.

V Kroměříži připomenou Sametovou revoluci akcí Světlo pro Kryla. V podání slovenských příznivců slavného písničkáře bude pro diváky připraveno pásmo písní nejen Karla Kryla, ale také vlastní tvorba slovenských umělců Igora Cvacho a Ivana Cali Podolského.

1. července 2023