Lídr hnutí ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš sleduje výsledky...

Lídr hnutí ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš sleduje výsledky krajských voleb ve Zlínském kraji. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Zlínský hejtman Holiš složí funkci starosty Rožnova, zatím však neví kdy

  • 2
V řádech několika měsíců hodlá nově zvolený hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) skončit v roli starosty Rožnova pod Radhoštěm. Kdy funkci složí, zatím neví. Kumulaci funkcí řeší více jeho kolegů z krajské rady a také nově zvolený senátor Josef Bazala, stavějí se k tomu různě.

Hejtman Holiš chce oznámit termín, kdy složí funkci starosty Rožnova, do Vánoc.

„Mám asi pět variant, jak to vyřešit, musím to probrat se členy hnutí v Rožnově i kolegy z koalice,“ vysvětlil Holiš.

V nadcházejících měsících si chce v Rožnově pohlídat některé projekty, které rozjel jako starosta. „Rád bych, aby se dostaly do fáze, kdy už je nepůjde zastavit,“ naznačil.

Holiš zároveň nepočítá s tím, že by kandidoval v komunálních volbách v roce 2022. „Na hejtmanství nás čeká hodně práce a chci se tomu věnovat naplno,“ prohlásil.

Kumulace funkcí se týká tří z devíti členů nové krajské rady. Jiří Jaroš (Piráti) působí také jako radní na zlínském magistrátu, obě pozice však hodlá vykonávat nadále.

Argumentuje tím, že se shodně týkají digitalizace a na kraji i ve městě je rovněž jako neuvolněný radní, což znamená, že kromě toho vykonává civilní zaměstnání. Na zlínské univerzitě pracuje jako technik počítačových systémů.

„Uvidím v nejbližší době, jak to všechno půjde skloubit do budoucna. Digitalizovat chce každý, na kraji s tím bude hodně práce,“ uvědomuje si Jaroš. Ani on neuvažuje o tom, že by za dva roky znovu kandidoval v komunálních volbách.

Holiš jeho rozhodnutí respektuje. Přivítal by ale, kdyby se Jaroš rozhodl působit jen na kraji. „Chci tady mít lidi na plný úvazek,“ sdělil hejtman.

Souběh funkcí řeší i Bazala

Radním pro investice a dotace se stal Zbyněk Fojtíček (ODS), který je už osmnáct let starostou obce Bystřička. A hodlá jím zůstat i nadále, jen neuvolněným. Naopak místostarosta Josef Bartoň se stane uvolněným, aby měl více prostoru pro práci v obci.

„Budeme to řešit na lednovém zastupitelstvu. Místostarosta je šikovný, máme společné vize a plány, takže tohle řešení se nabízelo,“ konstatoval Fojtíček.

Zatím se nezmění ani vedení Starého Města, které od roku 2006 vede lidovec Josef Bazala. V říjnu se však stal senátorem za Uherskohradišťsko a do konce roku se chce rozhodnout, zda bude v čele města pokračovat také v příštích dvou letech.

„Co se týká kumulace funkcí senátora a starosty, ještě nejsem rozhodnutý. Zvažuji, že bych buď zůstal, nebo se stal neuvolněným starostou, popřípadě se vzdal funkce úplně. Jedni kolegové mi říkají, že toho mám moc, druzí přímo v Senátu tvrdí, že se to zvládnout dá. V každém případě déle než do konce volebního období bych starostu rozhodně neměl dělat,“ řekl Bazala pro ČTK.

Zároveň je i krajským zastupitelem a tuto funkci si ponechá. „Na Zlínském kraji jsem v opozici, takže tam bych scházení se několikrát do roka časově zvládnout měl. Nehledě na to, že s regionálními záležitostmi Uherskohradišťska a Zlínského kraje jsem obeznámen,“ dodal Bazala.