Pedagog zlínské univerzity Vlastimil Fic je předním odborníkem na zpracování vína v Česku. | foto: Jan Salač, MAFRA

Škola vyrobila z hroznů zdravější nápoj, s chutí vína, ale bez alkoholu

  • 8
Vědci a výzkumníci zlínské Univerzity Tomáše Bati připravili nový nápoj z modrých hroznů. Má v sobě více biologicky aktivních a méně syntetických látek a mohou ho pít i děti. V Česku a zřejmě ani v zahraničí nic podobného neexistuje.

Na první pohled vypadá ve skleničce úplně stejně jako běžné červené víno, které koupíte v obchodě nebo přímo u vinaře. Rozdíl nepoznáte, ani když ho ochutnáte. Stačí ale deci denně a do těla se dostane mnohem více zdraví prospěšných látek.

Takový je nový přírodní nápoj z modré vinné révy, který vyrobili na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. Je to ojedinělý kousek, nikdo jiný něco podobného nedokázal.

Navíc je možné, že víno bude určené k prodeji. Škole už se totiž hlásí i výrobci.

„Díky vyváženým nutričním hodnotám a zvýšenému obsahu biologicky aktivních látek představuje tento produkt účinnou formu prevence, a to u nejširšího okruhu zákazníků,“ řekl Vlastimil Fic, který na univerzitě učí a je předním odborníkem na zpracování vína v Česku.

Většina škodlivých látek chybí

Právě jím vedená skupina pracovníků Ústavu analýzy a chemie potravin UTB věnovala analýzám vinné révy dlouhé dva roky. A po mnoha zkouškách, pokusech a testech dostali výsledný nápoj.

Obsahuje všechny prospěšné látky, díky kterým červené víno doporučují v přiměřeném množství i lékaři. Kromě toho je z velké většiny zbavené těch, které tělu škodí a způsobují například kocovinu.

„Vykazuje totiž nižší obsah oxidu siřičitého. A to i ve variantě, která obsahuje alkohol získaný pouze z cukru, který rostlina přináší sama,“ sdělil Fic.

Nápoj se dá vyrobit také jako bezalkoholový a vhodný pro děti.

„Je to ovšem něco úplně jiného než víno bez alkoholu, které známe. Chuť je odlišná, nápoj je sladký, i složení látek je jiné. Přirovnat k něčemu ho nedokážu,“ uvedl Petr Blahynka, zástupce nadnárodní obchodní společnosti, která má o výrobek zájem.

Nápoj už je přihlášený k řízení o udělení patentu. Pak se dá využít nejen samostatně, ale také jako nosič potravinových a vitaminových doplňků. V každém případě by neměl zůstat uzavřený ve skriptech a laboratořích. To se zlínské univerzitě podařilo.

Dnes se pije více bílého vína

Jedním z důvodů, proč technologové sáhli k modrým hroznům, je totiž fakt, že jich na vinicích po světě roste více, než zákazníci žádají.

„Nechci říct, že to je nadbytek, ale spíše nadstavba, která převyšuje poptávku po červeném víně,“ upozornil Fic. „Náš nápoj umožňuje využití této nadprodukce, je to zajímavá alternativa,“ doplnil.

Přírodní révový nápoj, který umí zlepšit zdraví, může růst na vinicích na Moravě, v sousedních státech nebo mimo střední Evropu.

Už teď někteří lékaři souhlasí s tím, že víno v malém množství má příznivý vliv na zdraví. Například zpomaluje kornatění tepen, zlepšuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko, že se ucpou cévy krevními sraženinami, a ničí bakterie způsobující infekce zažívacího traktu.

„Obsahuje látku, která účinkuje proti rakovině, podporuje imunitu, bojuje proti infarktu,“ líčí Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích.

„Byly doby, kdy se červené víno pilo více a pořád chybělo. Proto se začala vysazovat další a další réva a dnes je zase vlna, kdy se pije více bílé. Proto je přebytek červeného,“ potvrdil.