Odmítnutý návrh? To se stává často, říká oceněný zlínský designér

  14:15
Ladislav Škoda ze firmy Tescoma dostal za návrh čajové konvice Teo cenu, která je pro designéry podobně důležitá jako Oscar pro herce. Šéfdesignér zlínské společnosti v pondělí v německém Essenu převzal prestižní ocenění Red Dot Design Award.
Šéfdesignér Tescomy Ladislav Škoda získal za skleněnou konvici Teo cenuRed Dot

Šéfdesignér Tescomy Ladislav Škoda získal za skleněnou konvici Teo cenuRed Dot Design Award | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Ocenění uděluje mezinárodní porota vybraným výrobkům, které zaujaly svým tvarem nebo funkcí.

"Mám z toho radost, protože pro designéra je to nejprestižnější ocenění," podotkl v rozhovoru pro MF DNES Škoda. "Ještě víc mě těší, že konvice vznikla celá v Česku. Vyvinuli jsme ji ve Zlíně, skleněnou část vyrobili na Sázavě, plastovou v Jeseníkách."

Jeho výrobek uspěl v konkurenci 4 500 produktů z 54 zemí světa, což bylo největší číslo v padesátileté historii soutěže.

Jeden známý mi říkal, že jakmile se dozvěděl o ocenění pro vaši konvici, ihned si ji šel koupit. Jak vám zní taková slova?
Potěší to. Taky se mi ozvalo několik známých, kterým konvice přišla jako zajímavý tip na dárek. (úsměv)

Taky ji máte doma?
Mám, včetně různých testovacích prototypů. Přestože máme testovací tým, tak si výrobky beru domů, abych je sám vyzkoušel. Než produkt dopracujeme do výsledné podoby, trvá to až tři čtvrtě roku. Musí projít řadou funkčních, ale i laboratorních testů, aby výrobky odpovídaly legislativě pro materiály ve styku s potravinami.

Co pro vás ocenění Red Dot Design Award znamená?
Vnímám to jako prestižní záležitost, protože podobných soutěží není ve světě mnoho. U nás neexistuje žádná. Hlavně mě těší, že se díky tomuto ocenění firma Tescoma zviditelnila i na scéně mezinárodního designu.

Jak jste se vůbec dostal ke kuchyňskému designu?
Celkem snadno. Tescoma je zlínská společnost a já jsem studoval zdejší katedru designu. Firma zrovna začala expandovat na zahraniční trhy a z toho vzešla nutnost vybudovat vlastní sortiment. Spolupráce s externími designéry se jí neosvědčila, proto oslovili studenty naší katedry.

Nebral jste to jako degradaci?
Po skončení školy, kdy jsem pro firmu začal pracovat, mi to přišlo jako zajímavé zpestření, protože do té doby jsem kuchyňské výrobky nenavrhoval. Ve škole jsem byl zaměřený spíš na transportní design, takže to byla lákavá výzva. Navíc mě imponoval nadšený přístup jednatelů. Byli odhodláni vydat se cestou vlastního vývoje výrobků i přes nejistotu a rizika, která s tím souvisejí.

Jak vznikají vaše návrhy?
Stručně řečeno, nejprve skicujeme své nápady na papír a potom vybraný návrh konstruujeme v reálných proporcích ve 3D počítačovém programu. Z počítačového modelu se pak staví na speciálních 3D tiskárnách testovací prototypy.

Stává se vám, že vás něco napadne na večeři v restauraci a pak si to malujete na ubrousek?
Stává se to v různých situacích, ale nic si malovat nemusím. Když už je nápad jednou v hlavě, tak ho není nutné dávat hned na papír, jako se to říká třeba o spisovatelích.

Ladislav Škoda

Narodil se 9. dubna 1977 ve Zlíně. Absolvoval katedru designu VŠUP a pracuje jako hlavní designér zlínské firmy Tescoma. V pondělí převzal Red Dot Design Award, což je mezinárodně uznávané ocenění v produktovém designu. Jeho hobby jsou dálkové rallye v kategorii enduro nebo testování motorek pro Motocykl magazín.

Jak moc se výrobek liší od skici?
Někdy je výsledek totožný s prvotní ideou, často je však úplně jiný. Na začátku se obvykle zkouší více směrů, které se postupně selektují, než vyústí ve finální návrh.

Už se vám stalo, že jste něco navrhl a neprošlo to?
Často. (smích) Nelze pokaždé vyhovět všem stranám.

Proč?
Důvodů může být spousta. Třeba příliš vysoké předpokládané náklady na výrobu. Dnes je možné vyrobit už téměř cokoliv, akorát není jednoduché, aby si atraktivní výrobek udržel i konkurenceschopnou cenu.

Dojde někdy k tomu, že prošvihnete zadaný termín?
Stanovujeme si reálné cíle. Je třeba práci dobře rozvrhnout, i když kreativní proces se dá stěží načasovat. Někdy je nutné počkat na nápad, jindy přijde okamžitě a vývoj jde rychle. Občas se také stane, že z technologických důvodů se musí návrh od základů přepracovat.

Jak z toho?
Je důležité umět se včas přestat soustředit jen jedním směrem a raději se vydat jinudy. Někdy se k původnímu návrhu s odstupem vrátíme. Člověk díky tomu získá jiný úhel pohledu.

Firma měsíčně uvede na trh skoro třicet novinek. Jste kvůli tomu pod tlakem, abyste to všechno stihli navrhnout?
Kvantita ani rychlost nejsou našimi prioritami. Jde nám hlavně o to, abychom na trh uvedli skutečně dotažené a fungující výrobky. A to je jediný tlak, který na sebe dobrovolně vyvíjíme.

Na který ze svých návrhů jste nejvíc hrdý?
To je stejné jako ptát se, které dítě máte nejraději. Asi ty, které nás v něčem posunuly dopředu. Například linii silikonových výrobků Fusion nebo linii Teo, do které patří i oceněná konvice.

Kde hledáte inspiraci?
Každý z našich designérů z vlastní přirozené potřeby sleduje, co se v této oblasti děje. Novinky nejenom v designu kuchyňských potřeb, ale i nábytku, architektuře interiérů nebo i v automobilovém designu. V každém z těchto oborů jsou inspirativní vlivy.

Design patří k oborům, v nichž konkurence kopíruje. Už se vám stalo, že váš výrobek někdo okopíroval?
Setkali jsme se už s tím, že plagiáty vypadaly naprosto totožně jako odlitky našich výrobků. Proto musíme své výrobky chránit registrací průmyslového vzoru nebo patentu v zemích, kde jsme na trhu. Je to nákladná, ale nutná záležitost.

Baví vás pořád kuchyňský design, nebo přemýšlíte o něčem jiném?
Vzhledem k tomu, že pořád zkoušíme nové věci, a taky rád vařím a jím, mě to baví. Navíc jsem natolik vytížený prací, že nemám důvod uvažovat o změně. (úsměv)

Dopravním prostředkům, hlavně motocyklům, jste se věnoval už při studiu. Pokračujete v tom i teď?
Je fakt, že na vysoké škole jsem dělal nějaké návrhy pro Jawu. I moje diplomová práce byla kabinový motocykl s elektropohonem, který vznikl ve spolupráci s jednou švédskou firmou, kde jsem byl na stáži. Nedávno jsem se zúčastnil soutěže o design českého motocyklu FGR. Takže ano, ale dnes už mám motorky jen jako velké hobby, které vyplňuje většinu mého volného času.

Automobilový design, který je v této oblasti nejsledovanější, vás neláká?
Na ten jsem nikdy neměl ambice, je hodně specifický. Mě vždycky bavil individuální přístup k designu, který v Tescomě mám. Každý z designérů pracuje na vlastním návrhu sám od skici až po přípravu do sériové výroby, i když to samozřejmě průběžně konzultuje. Ale od začátku je tu jeden autor. V automobilovém designu se většinou kreativní přínos jednotlivce rozmělní ve velkém týmu.

Je těžší navrhnout auto a motocykl, nebo účelný výrobek do kuchyně?
Samozřejmě to, co děláme my, je jednodušší a cesta k výsledku je snazší. Auto vyvíjí stovky lidí průměrně čtyři roky, v Tescomě to jednomu designérovi trvá půl roku.

Máte nějaký sen, co byste chtěl vytvořit?
Mám, ale nechávám si ho pro sebe.

Nejčtenější

Dodávka na Vsetínsku srazila dítě na odrážedle, utrpělo život ohrožující zranění

Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku srazila po poledni dodávka dítě jedoucí na odrážedle. Bylo zraněno, z místa jej transportoval vrtulník, řekl mluvčí policie Petr Jaroš. Podle mluvčí krajské...

Na Zlínsku v centru obce zemřel cyklista, srazil se s osobním autem

V Brumově-Bylnici na Zlínsku se v sobotu pětatřicetiletý cyklista srazil s osobním autem a zemřel. Nehoda s tragickým koncem se podle policejního mluvčího Petra Jaroše stala před polednem. Okolnosti...

Zubožený pes vyhublý na kost pil ze záchodu. Soud poslal majitele do vězení

Případ zuboženého psa ze sídliště v Uherském Hradišti má soudní dohru. Martina Tomaštíka, majitele amerického staforda, který před rokem přežil jen díky všímavosti obyvatel sídliště, dnes soud...

Zmučený Oškera chodil mezi lidmi a ukazoval. Nacisté pak v Prlově řádili jako šílení

Na konci dubna 1945 už lidé doufali v mír. Místo něj ale přišla do tří valašských vesnic nacistická pomsta tak krutá, že z ní dodnes mrazí. V Ploštině, Prlově a Vařákových Pasekách nacisté upalovali...

Jak zavelel Dopita, do hospody šli všichni. Manažer o éře, kdy hokeji vládl Vsetín

Premium

Večer se posadí k televizi a sleduje vypjaté boje Pardubic s Kometou o extraligový titul. A možná si u toho vzpomene, jak před 30 lety sám poprvé zvedl nad hlavu mistrovský pohár. Bylo to ve Vsetíně,...

S robotem jsou operace děložní sliznice u obézních pacientech přínosnější

Gynekologové v Baťově nemocnici ve Zlíně mají za sebou sto operací s robotickým systémem DaVinci. Ten má nesporné výhody hlavně u pacientek s vysokou váhou a při onkogynekologických operacích....

24. dubna 2025  15:52

Zlín bez Okála? Od podzimu realita. Vyhlášený bojovník ukončil kariéru

Další ze zlínských hokejových šampionů z roku 2014 se loučí se svou sportovní kariérou. Člen slavné dynastie Zdeněk Okál mladší na podzim už brusle k prvoligovým zápasům nenazuje.

24. dubna 2025  11:41

Zlaté jablko mění svůj vzhled. Světlé odstíny nahradí tmavé a naopak

Na jedné z dominant zlínského náměstí Míru začala další část rekonstrukce fasády. Obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko, které mimo jiné bývá důležitou každoroční kulisou i místem v rámci dětského...

24. dubna 2025  11:14

Výjimečný objev. Stavebníci odhalili pravěké osídlení staré přes 6 tisíc let

Nevšední nález upoutal pozornost archeologů v Ořechově na Uherskohradišťsku. Při budování záchytných příkopů na svažitých polích v lokalitách Břesty a Kratiny narazili na pozůstatky pravěkého...

24. dubna 2025  9:30

Zlín získá novou dominantu, prosklená budova bude druhá nejvyšší ve městě

V centru Zlína vznikne nová výšková dominanta. Budova nazvaná Prospect s 16 patry bude stát za Obchodním domem a nabídne kanceláře, nájemní bydlení, hotel a vyhlídkovou terasu. Dvojice propojených...

23. dubna 2025  16:18

Své hvězdy na festivalovém Chodníku slávy letos odhalí oblíbení pohádkoví herci

Zlínský filmový festival pro děti a mládež letos vstoupí do 65. ročníku a uskuteční se od 29. května do 4. června. V jeho druhé polovině budou odhaleny další dvě hvězdy na Chodníku slávy pod Velkým...

23. dubna 2025  13:10

Jak zavelel Dopita, do hospody šli všichni. Manažer o éře, kdy hokeji vládl Vsetín

Premium

Večer se posadí k televizi a sleduje vypjaté boje Pardubic s Kometou o extraligový titul. A možná si u toho vzpomene, jak před 30 lety sám poprvé zvedl nad hlavu mistrovský pohár. Bylo to ve Vsetíně,...

23. dubna 2025

Zelený vodík bude pohánět autobusy. První firma v Česku ho začala vyrábět

Zelený vodík má být alternativou běžných pohonných hmot i elektřiny. Je vyráběný z alternativních zdrojů, k jeho vzniku je potřeba jenom voda a elektrická energie a odpadem je kyslík. Napajedelská...

23. dubna 2025  9:38

Zmučený Oškera chodil mezi lidmi a ukazoval. Nacisté pak v Prlově řádili jako šílení

Na konci dubna 1945 už lidé doufali v mír. Místo něj ale přišla do tří valašských vesnic nacistická pomsta tak krutá, že z ní dodnes mrazí. V Ploštině, Prlově a Vařákových Pasekách nacisté upalovali...

23. dubna 2025  7:30

Otrokovice budou mít u vlakového nádraží vůbec první zpoplatněné parkoviště

U vlakového nádraží v Otrokovicích vznikne nové parkoviště pro 66 aut, z toho bude dvacet míst pro dodávky. Bude stát na ploše na nároží mezi ulicí J. Jabůrkové a silnicí podél nádraží, kterou loni...

22. dubna 2025  16:09

Příroda v Bílých Karpatech čarovala, hrušni vykvetla jen polovina koruny

Za dva tři dny může být ta krása pryč. Na Velikonoční pondělí ji pod Mikulčiným vrchem na Uherskobrodsku objevil Zdeněk Špíšek z organizace Stromy pro Moravský kras. Mohutná solitérní hrušeň totiž...

22. dubna 2025  12:30

Ve Zlíně vyroste nová čtvrť. Město hledá pro rekordní zástavbu investora

Stále jsou to pouze nákresy domů na papíře, ale když se postaví, bude to znamenat zásadní změnu pro širší centrum Zlína. Řeč je o lokalitě pod sportovní halou mezi ulicemi Mostní a Březnická, kde...

22. dubna 2025  9:38
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.