Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Radim Holiš , Creative Commons

Děti se při koupání nadýchaly oxidu uhelnatého, matka zareagovala včas

  • 12
Kroměřížští záchranáři zasahovali v neděli večer u případu otravy dvou dětí oxidem uhelnatým. Při koupání se nadýchaly jedovatého plynu, který unikal z kotle. Od začátku října jde o sedmou událost v kraji, při níž zdravotnické posádky vyjížděly k záchraně lidí otrávených oxidem uhelnatým.

„Tři posádky, z toho jedna s lékařem, z výjezdové základny v Kroměříži zasahovaly u dvou nezletilých osob intoxikovaných oxidem uhelnatým. K nadýchání jedovatého plynu, který unikal z kotle, došlo při večerním koupání,“ popsala mluvčí krajské záchranné služby Gabriela Netopilová Sluštíková.

Jejich matka naštěstí zareagovala duchapřítomně, když ucítila v koupelně podivný zápach, děti z místnosti odvedla a otevřela okno. „Poté zavolala na tísňovou linku 155,“ uvedla mluvčí.

Záchranáři děti na místě vyšetřili a poté je převezli do Kroměřížské nemocnice.

„Zásadní nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Snadno, velmi rychle a nepozorovaně tak dochází k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě,“ vysvětlila mluvčí.

Otrava se může projevit nevolností, zvracením, bolestí hlavy, závratí nebo celkovou slabostí. Výjimkou není ani porucha koordinace pohybů a v horších případech ztráta vědomí. Zásadní je co nejrychlejší evakuace postiženého ze zamořeného prostoru a zavolání na tísňovou linku 155, uvedla mluvčí.

Vadné kotle ročně zabijí desítky lidí. Na otravu někdy stačí dva nádechy

Výjezdů k pacientům intoxikovaným oxidem uhelnatým přibývá s příchodem topné sezony. Nebezpečný plyn v domácnostech obvykle vzniká špatným spalováním, nejčastěji u karmy v koupelně, plynového kotle nebo kamen.