Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školáci ve Zlínském kraji propadají méně než jinde, problém je Bystřicko

  8:52
Mapa vzdělání ukazuje, kde školáci častěji propadají nebo nedokončí základní školu. Zlínský kraj vychází ze srovnání jako jeden ze dvou nejlepších, i uvnitř něj jsou ale rozdíly. Pět procent dětí nedokončilo školní docházku na základních školách na Bystřicku, podobně vysoké číslo má i Kroměřížsko.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek KalhousMF DNES

Hodnocení, které vyplývá z aktuální mapy vzdělání, bere v potaz celé území obcí s rozšířenou působností (ORP). Ty tvoří vždy několik sousedních obcí a měst.

I přes dílčí potíže vykazuje Zlínský kraj společně s Vysočinou nejlepší výsledky. Deset ze třinácti zdejších ORP problémy prakticky nemá.

„Ve Zlínském kraji lidé příliš netrpí exekucemi, má dobrou strukturu ekonomiky a školy tam fungují dobře, přestože nemají nadprůměrné financování,“ potvrdil autor projektu Václav Korbel ze společnost PAQ Research.

Autoři mapy vzali údaje od České školní inspekce, dali je do souvislostí se sociální a ekonomickou kondicí jednotlivých regionů a financováním škol.

„Primárně nám jde o to ukázat, kde potřebují školy pomoc. Znevýhodněné obce totiž nedostávají od státu více peněz, které by jim pomohly narovnávat rozdíly, právě naopak,“ upozornil Korbel. Ke zlepšení stavu by přitom pomohly finance na školní psychology, speciální pedagogy, sociální pracovníky nebo na doučování.

Největší potíže v rámci kraje vykazuje ORP Bystřice pod Hostýnem. Region, kterým prochází hranice s Olomouckým krajem, má větší problémy se vzděláváním, než by odpovídalo jeho socioekonomické situaci. Ta není nejlepší, vyloženě špatná ale také ne.

Deset procent rodin se potýká s exekucemi

Z mapy vyplývá, že Bystřicko vykazuje tříprocentní nezaměstnanost a 10,8 procenta rodin se potýká s exekucemi. V bytové nouzi ale žije jen 0,5 procenta rodin s dětmi. Sociální problémy mají na prospěch dětí a jejich motivaci zásadní vliv. Analytici je rozdělili na dva typy. Prvním je destabilizující chudoba rodin, která se projevuje právě exekucí a problémy s bydlením.

„Tento typ chudoby děti stresuje a likviduje sociální a kulturní kapitál rodičů,“ popsal analytik PAQ Research Karel Gargulák.

V rámci Zlínského kraje v těchto ukazatelích žádné z ORP nepřekračuje republikový průměr s výjimkou Valašského Meziříčí. To má 1,9 procenta dětí žijících ve vyloučených lokalitách, zatímco republikový průměr je jedno procento. Například Ústí nad Labem vykazuje 6,6 procenta. Meziříčsko má ale zároveň vzdělávacích problémů méně, než by se čekalo.

Na Bystřicku jich je naopak více. Celé ORP vykazuje na pětistupňové škále sociálních problémů jen nízkou, tedy druhou nejnižší hodnotu. Zato v případě vzdělávacích problémů je v kategorii „vysoké“, tedy druhé nejhorší.

„Třeba se jim do regionu nedaří přilákat učitele nebo zajistit finance na to, aby děti dokázaly více podpořit,“ vysvětlil Gargulák. V případě ORP Bystřice pod Hostýnem může mít vliv na statistiku i to, že zde fungují také základní školy pro děti, které se potýkají s různými problémy.

V počtu zameškaných hodin vede Otrokovicko

V minulosti mohla s čísly zamíchat i existence ubytovny pro sociálně slabé v hotelu Podhoran, kde se rodiny s dětmi střídaly po několika měsících. Radnice základním školám, které zřizuje, zajistila peníze na služby školního psychologa, což se ukazuje jako správná cesta.

Druhým typem chudoby je socioekonomické znevýhodnění regionu. Tím se rozumí vysoká nezaměstnanost a nižší vzdělanost obyvatel. Počty lidí žijících v jednotlivých ORP, kteří mají nízké vzdělání, se pohybují od 4,6 procenta na Luhačovicku po 6,5 procenta na Kroměřížsku a Otrokovicku. I tento údaj je pod průměrem země, který činí 6,8 procenta.

Problémy s nedokončením základního vzdělání trápí také ORP Otrokovicko, které je uprostřed škály, tedy na stupni „střední“. „V rámci republiky nijak nevybočuje, horší je jen v porovnání s jinými ORP v kraji,“ řekl Gargulák. Základní školu tady nedokončí 3,1 procenta dětí, což region řadí na páté nejhorší místo v kraji. Počet dětí, které během školní docházky propadly, je ale druhý nejvyšší a suverénně vedou v počtu zameškaných hodin.

Nedokončení základního vzdělání znamená pro společnost vyšší výdaje z veřejných rozpočtů například na zdravotní a sociální systém.

Odkladů školní docházky by mělo ubývat

Mapa vzdělání upozornila také na skutečnost, že ve Zlínském kraji je vyšší procento odkladů školní docházky. V celé zemi nastupuje do školy později zhruba 20 procent dětí. „V kraji jsou však oblasti, třeba Kroměřížsko, kde se počet odkladů pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Vysoké počty má ale také Vsetínsko a Uherskohradišťsko. Tam má odklad každé třetí až páté dítě,“ potvrdil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

V budoucnu by mělo odkladů ubývat, stejně jako v okolních zemích. Jenomže to se musí nejprve změnit systém fungování škol.

„Vždy zvažujeme míru rizika, které přinese zaškolení nezralého dítěte, a míru rizika, které přinese odklad školní docházky. V daném systémovém uspořádání je prevence neúspěchu pro dítě tím nejefektivnějším řešením,“ vysvětlila ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Zlínského kraje Monika Němečková. „Dítě, které zažívá ve škole stres z důvodu, že nestačí, že mu něco nejde, bude mít těžko školu rádo,“ dodala.

Podle autorů mapy vzdělání mohou být odklady jedním z důvodů dobrého výsledku škol v kraji. Ústřední školní inspektor však upozornil, že trend v Evropě je přesně opačný a od odkladů se v budoucnu bude ustupovat.

Školy se přizpůsobí dětem, říká šéf inspekce

Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Zlínský kraj má jeden z nejvyšších podílů dětí ve věku 3 až 5 let v předškolním vzdělávání. Zároveň má ale nadprůměrný počet školáků, kteří nastupují do první třídy po odkladu školní docházky. „To je přeci nelogické. Zvlášť, když z inspekční činnosti víme, že práce mateřských škol je dobrá,“ říká ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Jenomže odklady vyžadují jak rodiče, tak často i samotné školy. Proč o ně tolik stojí?
Protože stále udržujeme myšlenku, že když děti na vstupu do školy budou srovnatelně vyspělé, budou úspěšné ve vzdělávání. Tak to ale není a v rámci Evropy už jsme jediní. Když se podíváme do zemí s vyspělými vzdělávacími systémy, jako je Polsko, Estonsko, Irsko nebo třeba Švédsko, tam bariéry při vstupu nemají. Slováci mají sedm procent odkladů, ostatní země méně než jedno procento. A my máme 20 procent.

Dítě by tedy mělo automaticky nastoupit do školy v šesti letech?
Ano. Když to zjednoduším, tak my se snažíme dítě přizpůsobit škole, měli bychom na to ale jít opačně a přizpůsobit školu dítěti. Vytváříme skupiny srovnatelných dětí, ale heterogenní skupiny mají ve výsledku mnohem větší efekt. Pro učitele je to ale komplikace. Různorodá třída je nutí volit úplně odlišné pedagogické přístupy. Zase ale umožňuje rozvíjet potenciál dětí. Celá řada dat nám ukazuje, že v heterogenní skupině snáze dostaneme z dětí to lepší, najdeme jejich potenciál a ony pak budou ve vzdělávání úspěšné. Jestliže dnes velké procento absolventů nezůstává v oboru, který vystudovali, je jasné, že je něco špatně. Že jsme nedokázali najít to, co jim jde nejlépe.

O změnách ve školství se mluví dlouho, konkrétní obrysy ale stále nemají?
Směřujeme k tomu, jenomže to znamená několik věcí najednou. Příprava budoucích pedagogů už se mění, aby uměli pracovat s heterogenními skupinami. Nabídneme další vzdělávání současným pedagogům. Na změnu se ale musí připravit i veřejnost, aby ji přijala.

  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Přemnožené nutrie ve Zlíně děsí místní lidi, jedna stáhla pod vodu psa

26. dubna 2024  10:37

Vypadají jako neškodná roztomilá zvířata, lidem žijícím v Bartošově čtvrti ve Zlíně však působí...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Policie prověřuje zlínského zastupitele za SPD kvůli tajně pořízené nahrávce

25. dubna 2024  18:31

Zlínský opoziční zastupitel Pavel Sekula (SPD) je i předsedou Bytového družstva Podlesí a právě na...

Advantage Consulting, s.r.o.
LÉKAŘ - GYNEKOLOGIE (100.-130.000Kč+PŘÍPLATKY+BYT+AUTO+BONUS)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 100 000 - 130 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...