Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám se Městské koupaliště Otrokovice...

Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám se Městské koupaliště Otrokovice otevřelo už 27. května. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Léto přišlo s předstihem, koupaliště ve Zlínském kraji už se otevírají

  • 2
Dnes se otevřela většina venkovních bazénů ve Zlínském kraji. Umožnilo to velmi teplé a až skoro letní počasí, které v posledních týdnech panuje. Teplou vodu díky tomu totiž mají i areály, které nemají umělý ohřev vody.

Převratné novinky provozovatelé koupališť ve Zlínském kraji nenachystali, investovali spíše do drobnějších úprav zázemí a návštěvníky se snaží lákat na osvědčené atrakce.

Velký test koupališť

Recenze MF DNES a iDNES.cz z roku 2015

Vsetínské koupaliště Pod Pecníkem letos otevírá na četné žádosti lidí už o dva týdny dříve. A chce navázat na loňskou úspěšnou sezonu.

„Musíme spoléhat na počasí. Žádné další nástroje, jak zvýšit návštěvnost, nemáme. Jsme omezení i tím, že u areálu není možné vybudovat parkoviště,“ podotkl Ivo Kousal, ředitel Vsetínské sportovní, která areál spravuje.

Sezona tam začíná speciální akcí - jednotný vstup je za 50 korun na celý den a děti do deseti let se mohou koupat zadarmo.

Během letních prázdnin pak mohou zájemci využít i druhé vsetínské koupaliště, Sokolák, které je v areálu městských lázní. Výhodou je, že v případě nepříznivého počasí se mohou přemístit do vnitřních bazénů.

V akvaparku v Uherském Hradišti jsou nejvyhledávanější atrakcí dlouhé tobogány.

„Dětem jsou k dispozici prolézací atrakce a houpačky, jízda na lodičkách nebo akvazorbing,“ zmínila Ladislava Vydláková z marketingového oddělení akvaparku, podle níž se žádné zásadní změny pro letošní rok neplánují.

Padesátimetrový bazén ve Zlíně se během léta uzavře

Novinkou ve Zlíně je úprava padesátimetrového krytého bazénu v areálu městských lázní v Hradské. Vzniká zde odpočinková a relaxační zóna s whirlpoolem, od konce června do září se proto bazén úplně uzavře.

Ceny na koupalištích

  • Aquapark Uh. Hradiště 110 Kč
  • Panorama + Zelené, Zlín 90 Kč
  • Pod Pecníkem, Vsetín 80 Kč
  • Valašské Meziříčí 75 Kč
  • Otrokovice 50 Kč
  • Bystřice pod Hostýnem 65 Kč
  • Bajda, Kroměříž 50 Kč
  • Uherský Brod 50 Kč (v červnu 30 Kč)

Pozn.: Uvádíme základní celodenní vstupné pro jednu dospělou osobu.

„Zvolili jsme takový termín, aby se to návštěvníků co nejméně dotklo. V létě bude ke koupání řada jiných možností,“ vysvětlil náměstek zlínského primátora Ondřej Běták.

Lidé už mohou vyrazit také na dvě venkovní koupaliště ve Zlíně - Zelené a Panorama. Koupaliště Zelené se dočkalo technické novinky, které si ale lidé jen těžko všimnou - nového systému dávkování bazénové chemie.

Už od začátku týdne je v provozu Městské koupaliště Otrokovice, kde otevřeli dříve díky parnému počasí. Komfort zvýší několik úprav.

„Nově máme k dispozici hřiště pro pétanque s posezením, které se nachází za dětským hracím domkem s houpačkami a skluzavkou,“ informoval Tomáš Morys z městské organizace TEHOS.

Renovace se dočkal i zdejší bufet a bývalé hřiště na volejbal nahradila travnatá pláž.

Přístupná je také rekreační oblast Štěrkoviště. Brouzdaliště a tobogán se však spustí až na začátku prázdnin, kdy se také začne vybírat vstupné. Návštěvníky tady bude čekat opravený bazének u tobogánu, vylepšené sociální zařízení nebo molo u minigolfu.

V Bystřici otevřou každý den

Zatímco většina areálů bude mít v chladných a deštivých dnech zavřeno, milovníci koupání v Bystřici pod Hostýnem mohou přijít jakýkoli den v sezoně.

„Budeme mít otevřeno bez ohledu na to, zda je zima nebo prší. Už jsme to zkoušeli minulý rok a zaplavat si chodili lidé i v dešti. Tento přístup k zákazníkům považujeme za férový,“ vysvětlil Jakub Juračka, který koupaliště v parku Zahájené provozuje.

Letos přibyl nový bufet se zmrzlinou, velká trampolína a jako největší novinka letní kino.

„Město dlouho hledalo prostor pro promítání, areál koupaliště je velmi příhodný. Filmy tu budeme pouštět každý pátek a sobotu, pro děti počítáme i s odpoledním promítáním,“ upřesnil Juračka.

Provozovatelé venkovních koupališť však musejí počítat s tím, že jim návštěvníky naláká zejména sluníčko. Animační programy a kulturní akce nabízejí jen v menší míře.

„Příliš se to neosvědčilo, protože lidé si přejí spíš klid,“ řekl Jindřich Studený, který vede koupaliště ve Valašském Meziříčí.

Pro návštěvníky koupališť je tu ještě jedna dobrá zpráva - drtivá většina areálů nezdražuje a zákazníci tak za vstupné zaplatí stejné peníze jako loni.

Správci areálů navíc doufají, že zažijí lepší sezonu než v roce 2017. „Bylo sice teplo, ale scházelo nám více tropických dnů za sebou. Věříme, že letošní léto bude v tomto příznivější,“ naznačil Petr Opravil, vedoucí kroměřížského koupaliště Bajda.