Společenský dům v Luhačovicích.

Společenský dům v Luhačovicích. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Chyba při výběru firmy zpozdí rekonstrukci kolonády v Luhačovicích

  • 0
Formální chyba zastavila výběrové řízení na rozsáhlou rekonstrukci kolonády v Luhačovicích. Práce, které mají stát přes sto milionů korun, se tak odsouvají nejméně o půl roku. Na stejnou částku vyjdou i obnova Jurkovičových Slunečních lázní, která bude následovat.

Stavební práce na kolonádě měly začít v nejbližší době, teď je tak jisté, že nepostihnou letošní hlavní turistickou sezonu. Vedení akciové společnosti Lázně Luhačovice totiž musí znovu vyhlásit soutěž na dodavatele.

„Předpokládám, že začneme na podzim a do dalšího podzimu budou práce hotové. Je to ale skutečně odhad. I teď dopadlo všechno jinak, než jsme měli naplánované,“ reagoval provozní ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Čas zatím společnost tolik netlačí. Na obnovu kolonády, haly Vincentka a přilehlých objektů sice získala téměř stomilionovou dotaci, posunutím termínu o ni ale nepřijde. Celkové náklady dosáhnou zhruba 104 milionů korun. Čas na dokončení prací mají až do konce roku 2021. Práce by se přitom měly stihnout během jednoho roku.

Výběrové řízení už jednou vypsali, 29. března ho ale museli zrušit.

„Smluvní partner, který výběrové řízení pro Lázně Luhačovice zpracovával, udělal procesní chybu. Nejpozději do konce dubna však bude vyhlášeno nové,“ stojí v oficiálním prohlášení na webu společnosti.

Kolonáda ale bude během letní sezony přece jen jiná, než jak ji návštěvníci znají. Od 25. června se totiž zavřou obchůdky, které ji lemují, aby bylo možné začít s opravami interiérů. Znovu se ale otevřou až po skončení celé rekonstrukce.

„Prodejna cukrovinek bude od konce června dočasně otevřena v Lázeňské poliklinice,“ informovala společnost.

Kolonáda vznikla před sedmdesáti lety

Stavba kolonády a haly s nejznámějším z pramenů, Vincentkou, pocházejí z let 1947–1950. Jsou dílem ceněného architekta Oskara Pořísky.

„Navrhl je ještě před válkou, takže nesou prvky předválečného funkcionalismu. Stavět se začalo prakticky až o deset let později,“ uvedla Blanka Petráková z Muzea luhačovického Zálesí.

V 50. letech je pak doplnily mozaiky a reliéfy, které už nezapřou socialistický realismus. „Jejich autory jsou ale významní moravští umělci,“ podotkla Petráková.

Rekonstrukce bude největším stavebním zásahem v historii stavby. „Této monumentální stavbě lázeňského středu vrátí její původní lesk. Původní pítko uprostřed kolonády zase nabídne léčivý pramen,“ naznačil generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Po rekonstrukci se veřejnosti otevřou i dnes nepřístupné prostory a vznikne výstavní a naučná expozice v patře haly. Věnovat se bude vzniku zdejších léčivých vod. V přízemí se počítá s pořádáním společenských akcí, prostor proto dostane novou techniku.

Po kolonádě se velké obnovy dočkají Sluneční lázně

Jakmile práce začnou, kolonáda bude zcela uzavřená. Na opravu kolonády naváže i rekonstrukce areálu Slunečních lázní. Stavby od Dušana Jurkoviče byly nevyužívané a společnost je nabídla k prodeji. Kupec se ale nenašel a vedení Lázní Luhačovice je nechtělo nechat chátrat.

I v tomto případě přesáhnou náklady sto milionů korun a také tady byla firma úspěšná při žádosti o dotaci. Práce by mohly začít na konci roku 2019.

V posledních letech jsou lázeňské kapacity v Luhačovicích prakticky zcela naplněné. Loni tady poskytli služby víc než 32 tisícům hostů, a přestože sezona se už protáhla do celého roku, část zájemců museli odmítnout.

Nárůst byl hlavně u léčebných pobytů hrazených zdravotními pojišťovnami u dospělých pacientů s nemocemi dýchacích cest. Stoprocentní naplněnost hlásí dětská léčebna, v níž funguje turnusový systém, a hosté se proto střídají plynule.

4. února 2014