ilustrační snímek | foto: Reuters

Stokrát silnější než morfin, žena zemřela po užití náplasti s fentanylem

  • 34
Po aplikaci náplasti s obsahem fentanylu zemřela šestatřicetiletá žena ze Zlínska. Tragický případ ukazuje na to, že smrt nehrozí jen narkomanům, kteří náplasti vyvářejí a látku si pak vstřikují do žíly, ale že extrémně nebezpečné je i použití náplasti na pokožce.

Žena náplasti koupila od devětačtyřicetiletého muže z Brna, kterého znala přes sociální sítě. Nebylo to poprvé, poslední dodávka ji vyšla na pět set korun.

„Vrchní komisař z odboru obecné kriminality ve Zlíně muže obvinil ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ uvedla mluvčí krajského ředitelství policie ve Zlíně Simona Kyšnerová.

Náplasti s fentanylem jsou k dostání pouze na recept, v tomto konkrétním případě je lékař předepsal nemocné matce obviněného. „Žena, která si náplasti následně aplikovala na pokožku těla, si přivodila intoxikaci organismu a selhání životních funkcí,“ doplnila Kyšnerová.

Obviněnému nyní hrozí až osmnáct let vězení.

Roční spotřeba se vejde na dva pickupy. Ameriku ničí nová droga fentanyl

Fentanyl se těší obrovské oblibě ve Spojených státech, kde se užívá ve formě tablet. Podle statistik tam každých sedm minut zabije jednoho člověka. Je padesátkrát silnější než heroin a stokrát než morfin. Jen dva miligramy, což je množství srovnatelné s několika zrnky soli, mohou způsobit smrtící předávkování.

V roce 2021 usmrtily drogy v USA 107 662 lidí. Dvě třetiny z toho měl na svědomí fentanyl.

Žena zemřela po kombinaci fentanylu a alkoholu, policie obvinila dva lidi

Zkušenosti s ním ale postupně získává i tuzemská drogová scéna. Loni v dubnu po aplikaci fentanylu zemřel čtyřiadvacetiletý muž z Opavska, letos v červenci třiačtyřicetiletá žena na Ostravsku. Ta byla v okamžiku aplikace silně opilá a fentanyl, extrahovaný z náplasti, jí její partner vstříkl přímo do žíly. Droga se šíří i ve vězeňském prostředí.

13. srpna 2023