Řidiči v omezení nedbali na snížení rychlosti, proto stojí v kolonách

  • 10
Až desítky minut může ve špičce dosahovat čekání v kolonách, které se tvoří v Buchlovských kopcích. Ředitelství silnic a dálnic tady od začátku července opravuje propustky, povrch vozovky a buduje novou pilotovou zeď. Provoz řídí semafory.

Práce se dělají v úseku mezi odbočkami na hrad Buchlov a obec Stupava. Původně přitom silničáři plánovali, že semafory využijí jen nakrátko. Touto dobou měla být stavba průjezdná obousměrně, jen se snížením rychlosti.

Tu však řidiči hrubě překračovali, a proto se semafory v druhé polovině července vrátily na své místo.

„Kdyby řidiči respektovali průjezd rychlostí třicet kilometrů v hodině, dalo by se to pouštět obousměrně. Ale vznikaly tam opravdu nebezpečné kolizní situace jak mezi řidiči navzájem, tak s pracovníky stavby,“ potvrdil šéf krajského Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

„V místě vznikají kolony a dochází ke zdržení především v době dopravní špičky. Nehody ale neregistrujeme,“ doplnil mluvčí policie Radomír Šiška.

V tuto chvíli platí, že semafory zůstanou na místě až do skončení prací, které je naplánované do konce listopadu. Práce navazují na loňskou opravu v úseku u odbočky na Staré Hutě a vyjdou na víc než 21 milionů korun.

Silničáři otevřou hlavní cestu na Zlín dříve, zřejmě už v pátek ráno

Řidiči ve Zlínském kraji musí počítat také s dalšími omezeními. Od 9. září budou pokračovat práce na třídě T. Bati ve zlínské části Malenovice. Zasáhnou dva úseky. Od křižovatky u Marka po křižovatku nákupní zóny Centro Zlín a také několik stovek metrů od křižovatky u tohoto nákupního centra ve směru na Zlín.

Provoz ve směru do Zlína bude veden jedním jízdním pruhem, do Otrokovic dvěma. Křižovatky k obchodnímu centru budou vždy průjezdné v omezeném režimu a jen jedním jízdním pruhem. Následná třetí etapa bude s podobném duchu, práce mají skončit na konci září.

Komplikace přinese i oprava hlavního tahu mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím, která začne v pondělí 11. září. Až do konce listopadu bude platit, že ve směru ze Vsetína bude provoz zachovaný jednosměrně, v opačném směru pojedou řidiči po objízdné trase.