Fasáda zlínského divadla potřebuje kompletní výměnu obložení. (leden 2024)

Fasáda zlínského divadla potřebuje kompletní výměnu obložení. (leden 2024) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Plot kolem zlínského divadla zůstane nejméně rok, chystá se velká oprava

  • 7
Když o uplynulém víkendu uváděli ve zlínském divadle další premiéru, diváci museli vcházet do budovy jiným než hlavním vstupem. Kvůli dvěma spadlým deskám, které se v létě odlouply z fasády, zůstane plot kolem rozlehlé divadelní budovy na místě i nadále. Možná rok a půl, možná více.

„Je to trochu méně komfortní, bohužel. Ale jinak fungujeme v plném režimu a neplánujeme žádné omezení provozu. Celá sezona pojede naplno,“ uvedl umělecko-technický šéf divadla Karel Papežík.

Radnice teď dává dohromady podklady. „Prováděli jsme digitalizaci budovy, protože k dispozici byly jen výkresy v papírové podobě. Museli jsme také mít celý objekt zaměřený právě kvůli dokumentaci pro zadání projektu, abychom měli přesnou plochu a věděli, co všechno bude třeba zohlednit a udělat,“ zmínila náměstkyně primátora Martina Hladíková, která má na starosti kulturu.

Během následujícího měsíce by radnice mohla veřejnou zakázku na opravu divadla vyhlásit. Pak se bude projekt zpracovávat a také vybírat zhotovitel. Se zahájením rekonstrukce se počítá příští rok. Odhadované náklady činí 60 milionů korun.

Výměna bude muset být kompletní. Zmizí všechny desky z vračanského vápence, které jsou na budově od doby jejího dokončení v roce 1967. Usazené jsou pomocí vrutů. Podle zjištění statika nebylo možné zjistit, v jakém stavu kameny jsou, a případně vyměnit jen ty rizikové. Pod některými deskami vede elektřina, na budově je také několik velikostí desek.

Památkáři budou trvat na stejném materiálu

Vzhledem k tomu, že divadlo je památkově chráněné, budou do podoby rekonstrukce zasahovat také památkáři. Konkrétní představu obnovy od města zatím nedostali. Některé podmínky už jsou ale jasné.

„Pokud by muselo dojít k výměně stávajícího kamenného obkladu, z hlediska památkové péče by bylo požadováno použití shodného formátu i materiálu. A také shodné členění a zachování barevného odstínu,“ řekla mluvčí Národního památkového ústavu Petra Zelinková.

Z budovy zlínského divadla spadly kamenné desky, vymění se celé obložení

Stavba divadla byla zahájena v roce 1960 a dokončena v roce 1967. Památkáři připomínají, že od té doby nedošlo k žádným výrazným změnám, pouze se zmodernizovaly místnosti sociálního zařízení a upravily kanceláře.

„Jedná se o kvalitně architektonicky řešený objekt s působivým odlehčením hlavní vstupní uliční fasády a velkorysou prosklenou plochou patra. Architektonické zpracování zdůrazňuje kontrast jednotlivých hmot objektu,“ vyzdvihla Zelinková.

Zlín opraví prostor pod Malou scénou, umělci už nebudou muset chodit blátem

Radnice bude s památkáři diskutovat o rozsahu prací i případném zateplení budovy.

„Komplexní zateplení budovy z hlediska památkové péče možné není. Důvodem je fasádní profilace a návaznosti obkladů. Zateplení je možné řešit z bočních stran budovy v patře, tedy části fasád bez oken a členění,“ dodala Zelinková.

14. září 2023