Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlínský kraj lidi baví, stále víc jezdí na památky, do zoo či skanzenu

  12:51
Památky ukončily hlavní turistickou sezonu. Zájem návštěvníků o Zlínský kraj byl letos vyšší než v roce předchozím. Zároveň ale stále platí, že se počty turistů, především těch ze vzdálenějších zemí, nedostaly na úroveň let před koronavirovou pandemií.

Mladý pár ze Slovinska, který trávil část letní dovolené v Kroměříži, vstoupil do Sněmovního sálu Arcibiskupského zámku a spontánně vydechl údivem. Prostor to byl krásný i před obnovou, po ní ale doslova září.

Je nově vymalovaný, fresky na stropě jsou po restaurování výraznější a také zlacené ozdoby na stěnách se lesknou a odráží v křišťálových lustrech. A návštěvníci to ocenili. Letos jich Arcibiskupský zámek vidělo zhruba 77 500. To je o dvacet procent víc než loni, kdy byl Sněmovní sál ještě v rekonstrukci.

„Je to skutečně nádherné. Ráno jsme byli v Květné zahradě a zámek ten dojem ještě umocnil,“ říkal Luka. Jeho partnerka přikyvovala a chválila nejen historické prostory, ale i vstupní zázemí pro návštěvníky. „Pro cizince je všechno dost přehledné, neměli jsme žádný problém,“ libovala si.

Aniž to tušila, pochválila dvě instituce zároveň. Arcibiskupský zámek a Podzámeckou zahradu, která k němu přiléhá, spravuje olomoucké arcibiskupství. Květnou zahradu zase Národní památkový ústav. Pro návštěvníky jsou to ale – i po majetkovém rozdělení v důsledku církevních restitucí – památky UNESCO, které chtějí poznat.

Květnou zahradu, která letos lákala i na opravenou a znovu přístupnou vyhlídkovou terasu kolonády, během hlavní turistické sezony navštívilo 95 386 lidí. Oproti loňsku je to nárůst o téměř deset tisíc. V roce 2019 jich ale bylo víc než 110 tisíc.

„I když se počty zvedají, a to i u zahraničních návštěvníků, na předcovidová čísla jsme se stále nedostali,“ upozornil ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Kroměříži Petr Šubík.

Zažít chvíli bez techniky? Památky a jejich zahrady jsou ideální místo

Pod jeho vedení spadají památky na území celé Moravy, může proto srovnávat. „Platí to průřezově na všech našich památkách,“ popsal. „Poměrně významně rostou počty turistů z Rakouska, Polska a Slovenska, výpadek návštěvníků z asijských zemí to ale nevyrovná.“

Ve Zlínském kraji památkáři spravují zámky v Buchlovicích a Vizovicích, zmíněnou Květnou zahradu a hrad Buchlov. Ten se letos do návštěvnických statistik zapsal významně. Největší meziroční nárůst návštěvnosti zaznamenal zámek Valtice, druhým skokanem sezony je právě Buchlov. Čtveřici památek navštívilo během letošní turistické sezony víc než čtvrt milionu lidí.

Už před letními prázdninami evidovaly statistiky nejvyšší počet přenocování za posledních deset let. A ukázaly to, co nyní potvrdili také památkáři – kraj letos navštívilo více lidí z nejbližších států.

Rožnovský skanzen chystá i vánoční program

„Hotely a ubytovny ve druhém čtvrtletí roku 2023 ubytovaly přes 230 tisíc hostů, kteří zde strávili více než 600 tisíc nocí,“ tvrdila zpráva Českého statistického úřadu. Údaje za třetí čtvrtletí, které zahrnuje letní prázdniny, se ještě zpracovávají.

Dobře se dařilo i zlínské zoologické zahradě v Lešné, která letos slaví 75. výročí vzniku. Návštěvníky v sezoně několikrát překvapila. Podařilo se jí získat samce slona afrického, který doplnil stádo tří slonic s mládětem. Otevřela Gora Ark, obří voliéru pro dvě desítky supů a dalších afrických ptáků, a zvětšila výběh medvědů pyskatých, na který navázala zcela novou expozicí Kerala. Ta je věnovaná asijské fauně.

Do Zlína přibyl sloní samec Jack, zoo od něj očekává zplození mláďat

Návštěvníky ještě zahrada nesčítá, sezona pro ni totiž nekončí a na tento týden připravila další akci. Až do neděle 12. listopadu bude vstupné do zahrady za 50 korun.

„Protože letos slavíme, a navíc je to pro nás velmi příznivý rok, chceme lidem poděkovat,“ uvedla vedoucí marketingu zahrady Romana Mikešová. „Vstupné bude jednotné pro děti, dospělé i seniory.“ Vstupenky budou k dispozici na pokladnách u hlavního i sezonního vstupu.

Tradičně se až do konce kalendářního roku konají akce i v rožnovském skanzenu, který letos otevřel první část nově budované části Kolibiska. Na konci listopadu pořádají třeba Vánoční dílny pro veřejnost, v prosinci pak koncert Večer při svíčkách, Mikulášský podvečer, Vánoční jarmark či Štěpánskou koledu.

V programu ale pokračují i památky, které už sezonu uzavřely. Například Květná zahrada bude otevřená až do 17. prosince, a než bránu zavře, rozloučí se výstavou betlémů. Vizovický zámek nabídne předvánoční akci Společné zdobení vánočního stromku a také výstavu betlémů v zámecké kapli. Arcibiskupský zámek v Kroměříži chystá víkendové programy pro veřejnost v době adventu.

26. března 2023

  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...