ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Hnutí ANO chce ve Zlínském kraji obhájit výhru, věří si i koalice

  • 6
Ve Zlínském kraji se bude o přízeň voličů v podzimních sněmovních volbách ucházet osmnáct politických stran a hnutí. Před čtyřmi lety zvítězilo hnutí ANO, které získalo přes 28 procent hlasů, což pro něj znamenalo čtyři mandáty.

A stejné ambice má i letos, kdy jej opět vede Radek Vondráček, který je předsedou Poslanecké sněmovny. „Vítězství ve volbách je pro mě důležité. Myslím si, že se nám daří oslovovat voliče,“ řekl Vondráček.

Průzkumy ale naznačují, že ANO může dostat méně hlasů než v posledních volbách. „Jsem přesvědčený, že tři až čtyři mandáty získáme. Jdeme do voleb s tím, že se dostaneme přes dvacet procent hlasů,“ naznačil Vondráček.

Dvojkou kandidátky je poslanec Marek Novák, trojkou starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek a čtyřkou poslankyně Margita Balaštíková.

Strany a hnutí minulý týden odevzdaly kandidátní listiny a do pondělí v nich mohly dělat změny a doplňovat. Do 19. srpna pak běží lhůta k odstranění případných závad.

Jasno o své kandidátce má už delší dobu blok Spolu, který tvoří KDU-ČSL, ODS a TOP 09. Také on má ambici ve Zlínském kraji triumfovat. „Chtěli bychom získat čtyři křesla. Je to možná příliš optimistické, ale věřím, že i vzhledem k novému volebnímu systému reálné,“ podotkl lídr a poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Na druhém místě je poslanec Stanislav Blaha z ODS, následuje lidovec Róbert Teleky a občanský demokrat Radovan Macháček. Pětkou je zástupkyně TOP 09 Zuzana Vandame.

Zmíněný nový volební systém, který po zrušení toho starého Ústavním soudem ČR museli schvalovat poslanci, snižuje koalicím hranici pro vstup do sněmovny (čímž částečně vymazal důvod pro jejich vznik) a proporčněji (dvoukolově) rozděluje hlasy.

KDU-ČSL v posledních parlamentních volbách získala v kraji stejně jako ODS jediný mandát. Na tři až čtyři křesla pro kraj se cítí také spojení Pirátů a hnutí STAN, ve sněmovně dnes mají po jednom zástupci.

SPD chce obhájit dva mandáty

„Pokud bychom získali méně, považoval bych to za neúspěch. Byl bych rád, kdybychom v kraji skončili nad celorepublikovým průměrem a měli kolem 23 a 24 procent,“ konstatoval lídr kandidátky a poslanec František Elfmark.

Dvojkou je poslanec za STAN Petr Gazdík, trojkou další Pirát Zdeněk Třos a čtyřkou valašskokloboucká starostka Eliška Olšáková za STAN.

Za kraj je v Poslanecké sněmovně pouze dvanáct zástupců a jejich počet by ani nový systém změnit neměl. Více než jedno křeslo má kromě ANO už jenom SPD, před čtyřmi lety získala dvě.

„Určitě bychom byli spokojení, kdybychom dva mandáty obhájili, třetí mandát bychom považovali za výrazný úspěch,“ nastínil lídr a krajský šéf SPD Vladimír Zlínský, za nímž na kandidátce následují současní poslanci Jaroslav Dvořák a Jaroslav Holík.

„Volební systém by měl zvýhodnit spíše menší strany, mezi které už se bohužel počítáme i my. Ukáže se ale teprve po volbách,“ dodal krajský předseda sociálních demokratů Jiří Ott.

Lídra už oznámila i Přísaha

Kandidátku ČSSD tvoří poslankyně Alena Gajdůšková, druhý je kroměřížský místostarosta Karel Holík. „Jsem přesvědčený, že překonáme pětiprocentní hranici. Kdybychom měli dva zástupce, bylo by to parádní,“ doufá Ott.

Jako poslední oznámilo jméno regionálního lídra hnutí Přísaha Roberta Šlachty, stal se jím Zbyněk Schaffer, jednatel stavební firmy z Kroměříže. „Naším cílem je dvouciferný volební výsledek, jeden mandát bychom měli určitě získat,“ naznačil Schaffer. „Je ještě docela hodně nerozdělených voličů, a když jezdíme mezi lidi, vyjadřují Přísaze slušnou podporu,“ doplnil.

Jedničkou KSČM je poslankyně Marie Pěnčíková a trojkoalici Trikolóry, Svobodných a Soukromníků povede exhejtman za ODS Libor Lukáš v barvách Trikolóry. Na posledním místě kandidátky nechybí hazardní magnát Ivo Valenta.

Lukáš by chtěl zopakovat výsledek z loňských krajských voleb, kdy získala koalice s Trikolórou necelých šest procent hlasů. Podle něj není matoucí, že býval hejtmanem za ODS, později kandidoval do Senátu jako nestraník za Soukromníky a dnes je členem Trikolóry. „Ve svých názorech jsem konzistentní,“ sdělil Lukáš.