Řidič autem opakovaně narážel do kovového oplocení stromku na chodníku. | foto: Policie ČR

Řidič nedokázal dát zpátečku a narážel do stromu, nadýchal tři promile

  • 16
Přes tři promile nadýchal opilý řidič, který v centru Zlína zápasil s řadicí pákou. Nedokázal totiž zařadit zpátečku a místo vycouvání z parkovacího místa opakovaně narážel do oplocení stromku na chodníku. Policisté šestkrát trestanému muži sebrali řidičský průkaz a na jeho vůz raději nechali dát botičku.

Auta značky Jaguar si policisté z pohotovostního a eskortního oddělení všimli v neděli před třiadvacátou hodinou.

„Řidič vozidlem opakovaně narážel do kovového oplocení stromu před budovou univerzity v centru Zlína. Muži zákona tušili, co bude příčinou neobvyklého způsobu jízdy, a zastavili vedle řidiče, aby ho zkontrolovali,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Třiapadesátiletý muž ze Zlína předložil hlídce doklady a potvrdil, že před jízdou pil alkohol. Téměř nesplnitelné však pro něj bylo provedení dechové zkoušky.

„I když mu policisté trpělivě několikrát opakovali správný postup, stále se mu nedařilo do přístroje fouknout. Po několika minutách se policistům konečně podařilo podnapilému muži vysvětlit správný způsob a po úspěšném provedení dechové zkoušky bylo jasno. Přístroj ukázal hodnotu 3,22 promile. Opakovaná dechová zkouška potvrdila hodnotu 3,11 promile,“ poznamenala

Kozumplíková.

Muž hlídce vysvětlil, že se snažil z parkoviště vyjet, nicméně se mu nedařilo zařadit zpátečku, proto opakovaně najížděl dopředu. 

Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a požádali o spolupráci strážníky, kteří na vozidlo umístili botičku, aby zabránili muži v odjezdu.

Recidivistovi, který byl v minulosti už šestkrát soudně trestaný, hrozí za ohrožení pod vlivem návykové látky až tři roky vězení.