Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelené zlato uspělo. Žatec s chmelařskou krajinou se dostal na seznam UNESCO

  9:18aktualizováno  15:15
Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví. Pro Česko jde o 17. zápis na tento seznam UNESCO. Rozhodl o tom výbor v saúdskoarabském Rijádu. Žatec uspěl při druhém pokusu o zápis. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
Pohled na Žatec.

Pohled na Žatec. | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Zapsaná kulturní krajina je reprezentována dvěma vzájemně funkčně i historicky propojenými částmi: žateckou chmelařskou krajinou s chmelnicemi a venkovským zázemím, kde probíhalo zpracování ihned po sklizni, a městem Žatec, které vždy bylo a je centrem celé chmelařské oblasti a kde se sdružují objekty pro zpracování chmele, jeho konzervaci, balení. Město bylo centrem obchodu a certifikace kvality místního chmele a dodnes je místem výzkumu této plodiny,“ popsal Jaroslav Špička, manažer pracovní skupiny, která nominaci Žatce připravila.

„Jsem nesmírně potěšen, že se tuto nominaci podařilo zapsat na seznam světového dědictví, neboť pěstování chmele, našeho zeleného zlata, je neodmyslitelně spjato s českou kulturou. Věřím, že nová památka světového dědictví přinese této lokalitě nejen potvrzení jejích výjimečných hodnot, ale i impuls k dalšímu rozvoji, lepší ochranu a posílení spolupráce na poli památkové péče, turistického ruchu či propagace,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Hejtman Jan Schiller (ANO) je přesvědčený, že to bude mít kladný dopadl na celý Ústecký kraj. „Je to pro nás velká prestiž. UNESCO nám pomůže v tom, abychom už nebyli vnímáni jako špinavý a ošklivý kraj, snažíme se tady o přeměnu regionu,“ řekl Schiller a poděkoval všem, kteří dlouhá léta pracovali na zápisu.

Umístění na seznam UNESCO zároveň pokládá za velký závazek. „Žatec musí načerpat zkušenosti ve městech, které už jsou v UNESCO déle. Pokud bude potřeba, jsme připraveni pomoci,“ doplnil hejtman.

Vylézt, vyfotit, změřit. Odborníci mapují les chmelařských komínů v Žatci

Podle žateckého starosty Radima Laibla (ANO) zápis na seznam UNESCO znamená pro Žatec a Zálužice, na jejichž území je chmelařská krajina, vedle prestižní značky také potenciál dalšího rozvoje a silné turistické pozice v Ústeckém kraji i Česku.

„Již díky nominaci byl Žatec úspěšný v získávání dotací na obnovy památek ve městě z evropských programů, příkladem je radnice nebo probíhající obnova kláštera. V následujících letech se chceme zaměřit především na turistickou infrastrukturu a řešení parkování v obou komponentách,“ uvedl v tiskové zprávě Laibl.

V plánu je mimo jiné vybudovat nové parkoviště v centru města, zlepšit značení pro turisty i více zpřístupnit chmelové stezky, řekl Jaroslav Špička.

„Je to budování infrastruktury pro cestovní ruch, parkovací plochy, ubytovací kapacity, restaurační zařízení. Není to jen o městě, ale je to taková byznys příležitost pro kohokoli s dobrým nápadem a určitě najde za strany města podporu k tomu, aby své projekty mohl začít realizovat,“ sdělil Špička.

Vedení města se plánuje s místními podnikateli co nejdříve setkat a společně se domluvit na dalších aktivitách. Úskalí vidí například v tom, že ne ve všech podnicích se dá platit kartou.

Vysoká koncentrace památek

Město chystá marketingovou kampaň s cílem přilákat i zahraniční turisty, u kterých není povědomí o krajině žateckého chmele tak rozšířené. Na památky a turistické cíle související s žateckým chmelem chce více upozornit. V plánu je upravit značení, které turisty dovede k nedávno opraveným památkám, i podpořit dopravní spoje k zajímavostem mimo město.

Velkého přílivu turistů, jako zažívá například Český Krumlov, se ale radnice neobává. „Myslíme si, že to bude pozvolný nárůst, který bude odvislý od naší propagace,“ řekl Špička.

Ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism Jan Herget uvedl, že se Žatec díky UNESCO může stát přirozenou zastávkou zahraničních turistů při cestě z Prahy do Karlových Varů, což výrazně přispěje k rozvoji lokální ekonomiky.

„Další zápis na UNESCO je pro český turismus obrovský úspěch. Navazuje na loňské vorařství, které rovněž nemá ve světě obdoby. I když jsme, co do metrů čtverečních, malá země, co se týče zápisů na Světový seznam kulturního dědictví, jsme světovou velmocí. Patříme mezi země s nejvíc UNESCO památkami na kilometr čtvereční,“ řekl Herget.

Žatec se letos podruhé pokusí o UNESCO, uspět chce s chmelařským dědictvím

Žatec usiloval o zápis na seznam UNESCO od roku 2014. Napoprvé se svou žádostí neuspěl, od Výboru pro světové dědictví dostal v roce 2018 doporučení přepracovat nominační dokumentaci s tím, aby ji rozšířil o chmelnice.

Součástí nominace se tak stala i ves Stekník včetně místního zámku, vesnice Trnovany s příklady zachovalých sušáren chmele a okolní krajina chmelnic. Rozšířily tak původní popis historického jádra Žatce včetně Pražského předměstí, cenného množstvím technických památek, jež sloužily ke zpracování a skladování chmele.

Česko má na seznamu světového kulturního dědictví v současné době už 17 památek. Vedle nově zapsané chmelařské oblasti jde o historické centrum Telče, Prahy a Českého Krumlova, poutní kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému ve Žďáru nad Sázavou, centrum a památky v Kutné Hoře, Lednicko-valtický areál, jihočeské Holašovice, zahrady a zámek v Kroměříži, sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, brněnská vila Tungendhat, židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči, hornický region Krušnohoří, chov koní v Kladrubech včetně související krajiny, lázeňský trojúhelník (tedy města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně) a Jizeskohorské bučiny.

V kategorii nehmotných památek jsou zapsány tanec slovácký verbuňk, foukané vánoční ozdoby, tradice sokolnictví, masopust, jízda králů, loutkářství, modrotisk a vorařství.

6. července 2019

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policisté v Krušných horách pátrali po patnáctileté dívce, našli ji mrtvou

1. května 2024  22:39,  aktualizováno  2.5 11:52

Policisté v Krušných horách od středečního večera pátrali po patnáctileté dívce z Ústí nad Labem,...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně

5. května 2024  18:28

Dotazy už se vyčerpaly, ale trenér libereckých fotbalistů Luboš Kozel si vzal na tiskové konferenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

Pryč s ošuntělostí. Žatec se chystá vylepšit okolí historických hradeb

6. května 2024  15:31

Žatec po letech plánů podle všeho konečně vylepší okolí historických městských hradeb. Mají tu...

Město zachránilo synagogu, interiér vznikal podle jediné dochované fotky

6. května 2024  10:50

Desítky let ji nikdo neudržoval. Synagoze z první poloviny 18. století v Budyni nad Ohří na...

Teplice - Liberec 2:0, dvěma krásnými góly rozhodli Fila s Havelkou

5. května 2024  14:35,  aktualizováno  20:38

Po úvodním semifinále skupiny o Evropu mají k postupu blíže tepličtí fotbalisté, kteří doma...

Děsivý náraz Chorvata do tyče, strach o Řekovo oko. Liberec se bál o cizince

5. května 2024  19:36

Náraz jako do zdi při crashtestu. Horor, z kterého mrazilo. Liberecký fotbalista Luka Kulenovič v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...