Devítipodlažní panelový dům se třemi vchody byl postaven v 90. letech. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Lidé mohou od města koupit byty, na které přispěli. Dům ale musí opravit

  • 0
Po třech letech dohadů o ceně se v Žatci rýsují konkrétní podmínky prodeje bytů v panelovém domě v ulici Dr. Václava Kůrky. Byty si chtějí odkoupit stávající nájemníci, kteří na stavbu domu v 90. letech sami přispěli s plánem, že je v budoucnu za dobrou cenu získají do svého vlastnictví.

Žatečtí zastupitelé v závěru roku schválili záměr prodeje. Jedná se o 51 bytů ze 72. Koupit si je mohou jen ti, kteří tam mají nájemní smlouvy na dobu neurčitou.

Nájemníci kdysi přispěli městu na stavbu domu, teď se hádají o cenu bytů

Cena, za kterou jim město byty prodá, je nižší než tržní. Majitelé ale musí souhlasit, že dům do 10 let opraví. Objekt potřebuje zateplit, obnovit vnitřní rozvody vody, kanalizace a elektřiny, zmodernizovat se mají i výtahy. Půjde o desítky milionů korun.

Po dokončení prodeje by měli noví majitelé vytvořit společenství vlastníků jednotek (SVJ), kde bude jedním z vlastníků také město. SVJ pak bude řešit rozsah a harmonogram oprav.

Lidé, kteří si byt nebudou chtít koupit, budou dál platit nájem, nic se pro ně nemění. „Budou dál platit nájem v městských bytech, jen už na ně nebudou mít předkupní právo,“ uvedl starosta Radim Laibl (ANO).

Nájemníci dál řeší s městem cenu bytů, na něž přispěli. S posudky nesouhlasí

Prodej bytů nájemníkům se řeší zhruba tři roky. Obě strany se dlouho nemohly shodnout na ceně, jejím výpočtu či na podmínkách prodeje. Nyní se podle starosty zdá, že by se mohl najít kompromis ohledně ceny i podmínek, ty nyní ladí právní zástupci města a nájemníků.

Samotný prodej bytů by zastupitelé měli schvalovat v průběhu roku.

Video z roku 2021 z Olomouce, kde tehdy řešili, zda převést přibližně čtyři stovky bytů družstev Jižní a Jiráskova v hodnotě kolem 800 milionů korun jejich obyvatelům s doplatkem, nebo bez něj:

29. června 2021