Jedna ze studentek AVU při práci na restaurování jižní lodi

Jedna ze studentek AVU při práci na restaurování jižní lodi | foto: MAFRA

Rozsáhlá záchrana františkánského kláštera je už z větší části hotová

  • 1
V kostele františkánského kláštera v Kadani se dokončuje další etapa restaurování historicky cenných nástěnných maleb. Rozsáhlá záchrana památky z 15. století je tak z velké části už hotová, příští rok se restaurátoři přesunou do střední části kostela. Definitivně s pracemi skončí za dva roky.

Před nedávnem skončilo restaurování maleb v presbytáři, v bočních kaplích a jižní lodi. Do poloviny prosince se pracovalo v severní lodi. 

V dílnách mimo klášter se pak renovují lavice, zpovědnice a varhany, které by se měly vrátit na své místo zpět během roku 2020.

Restaurování maleb v jižní lodi kostela mají už třetím rokem na starosti pod vedením svých profesorů studenti Akademie výtvarných umění v Praze. Pod jejich rukama ožily výjevy, které byly ukryté pod několika vrstvami novodobějších nátěrů.

Jako první byl restaurován výjev Čtrnácti svatých pomocníků, dále Šalamounův soud a naposledy Stigmatizace sv. Františka a Poslední soud.

„Práce na restaurování nástěnných maleb v jižní lodi je hotova, na několika místech jsou vidět fragmenty vrstev maleb z 15., 16. a 17. století. Nejzachovalejší je nejmladší vrstva z roku 1614,“ připomněl správce kláštera Petr Liebscher.

Práce v severní lodi má na starosti restaurátorská firma.

„Do konce roku budou v kaplích dokončeny oltáře a osazeny restaurované vstupní mříže. Od letošního října tam probíhají také odkryvy maleb, kde se zatím objevil svatý Řehoř I. Veliký a výjev Kristus ve vinném lisu,“ popsal zajímavé nálezy Liebscher.

Na jaře příštího roku se restaurátoři přesunou do další části památky, a sice do centrální lodi kostela. Zmizí hvězdná obloha – strop je totiž od druhé poloviny 19. století vymalován modře s reliéfními hvězdami.

Historie františkánského kláštera sahá až do 15. století. V roce 1950 byl uzavřen a pomalu chátral až do roku 1995. 

Poté, co si klášter město Kadaň dlouhodobě pronajalo od litoměřického biskupství, byl znovu vysvěcený a začala jeho postupná rekonstrukce. Městské muzeum v něm nabízí tři stálé prohlídkové okruhy.