Vybydlený domovní blok 31 v Mostě se bude bourat, dva sousední bloky 34 a 35 se...

Vybydlený domovní blok 31 v Mostě se bude bourat, dva sousední bloky 34 a 35 se opraví. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Zničený blok domů v Mostě se zboří, dva vedlejší město opraví

  • 4
Vybydlený domovní blok 31, který před dvěma lety odkoupila mostecká radnice od soukromého majitele, půjde k zemi. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Dva další sousední činžáky s označením blok 34 a 35 se naopak opraví a bude se v nich znovu bydlet.

Za trojici objektů v ulicích J. Seiferta a J. V. Sládka město zaplatilo celkem 12 milionů korun.

Tento krok na konci roku 2015 upokojil místní, kteří se obávali, že z domů vznikne ubytovna, kam se nastěhují sociálně slabí a problémoví lidé, kteří budou v klidné čtvrti poblíž gymnázia obtěžovat a dělat nepořádek.

„Předpokládané náklady na likvidaci bloku 31 jsou 6,4 milionu, nicméně v tom ještě není zohledněna možnost recyklace suti a její následné využití. Dále předpokládáme, že cenu sníží i veřejná zakázka,“ uvedla mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Most navíc po rozhodnutí zastupitelů může podat žádost o podporu z programu ministerstva pro místní rozvoj na demolice zničených objektů. Dotace na likvidaci domu, který v posledních letech výrazně zchátral, může dosáhnout až 80 procent celkových výdajů.

Po zbořeném domu park

„Blok 31, který byl kdysi dodatečně do lokality přistavěný, nezapadal do urbanistické a architektonické koncepce celého místa. V blocích 34 a 35 vzniknou bytové jednotky,“ nastínil plány města náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol.  

„Na ně už v současné chvíli vzniká projektová dokumentace. Ke každé bytové jednotce plánujeme umístit parkoviště, a tím i ucelíme řadu všech domů v dané lokalitě,“ dodal. 

Plocha vzniklá po demolici bloku 31 bude v souladu s podmínkami dotace zatravněna a radnice na ní provede parkové úpravy.