Teplická botanická zahrada má skalničkový skleník, jako jediná v Česku

  • 1
Botanická zahrada v Teplicích se brzy bude pyšnit unikátem. Ke třem stávajícím expozičním skleníkům v červnu přibude čtvrtý – skalničkový. Ten žádná jiná zahrada v Česku nemá. Novinek zde ale chystají daleko víc. V areálu bude dokonce možné i přespat.

V novém skleníku jsou vysazeny choulostivé rostliny horských oblastí Evropy, Asie, Severní Ameriky, Nového Zélandu, ale také endemické rostliny z Kanárských ostrovů nebo z chilské poušti Atacama.

„Skleník je postavený už třetím rokem, ale až letos ve druhé polovině června se poprvé otevře veřejnosti,“ sdělil ředitel zahrady Petr Šíla s tím, že jeho výstavba stála zhruba osm milionů korun.

Ačkoliv loni zahrada vinou vládních restrikcí v boji s pandemií koronaviru fungovala jen 192 dní, navštívilo ji přes 27 tisíc lidí. Dlouhodobý roční průměr je přitom jen o tisíc návštěvníků více. Letos areál funguje od 13. dubna a navštívilo ho už více než 2600 lidí.

Všimnout si tak mohli jedné z dalších novinek - trojjazyčného informačního systému, který byl nainstalován ve vnitřních expozicích. „Kromě češtiny je i v němčině a angličtině. Detailnější informace o rostlinách pak lidé získají po načtení QR kódu do svého chytrého telefonu,“ podotkl Šíla s tím, že od příštího týdne bude nově připraven i ve venkovních prostorech.

V nich se letos budou konat tradiční koncerty či komentované prohlídky, lidé se ale mohou těšit i na výstavu chilli papriček z produkce zahrady nebo výstavu Dia de los Muertos, kterou loni předčasně uzavřely právě vládní restrikce. „Měla velký úspěch, proto jsme se rozhodli ji zopakovat,“ vysvětlil ředitel.

V areálu se uskuteční i módní přehlídka. „Teplice jsou městem módy a myslím si, že se to sem hodí. Kolem centrálního trávníku vznikne molo a představí se tady místní návrháři,“ nastínil Šíla.

Bude i výběh pro želvy

Další z novinek budou zážitkové večery určené pro úzké skupinky návštěvníků. „Ti si na ně předem zakoupí vouchery. Půjde třeba o přespání s pozorováním hvězd,“ prozradil Šíla.

Nejmenší návštěvníci se mohou těšit například na voliéru s exotickým ptactvem nebo výběh pro želvy. Od příštího týdne navíc lidé budou moci využívat turistického vláčku, který je z Teplic přiveze až před zahradu. „Nově bude jezdit už v dopoledních hodinách. Umožní nám to dostat sem rodiny s dětmi nebo klienty místních lázní,“ pochvaluje si ředitel.

Botanická zahrada chce letos uzavřít strategické partnerství s botanickou zahradou v saském Schellerhau a pravděpodobně uzavře i spolupráci s Gymnáziem Teplice. „Zahájíme i přípravu na vybudování věděcké laboratoře, která by mohla sloužit například pro rozmnožování ohrožených rostlin,“ dodal Šíla.