Hasiči zasahují ve sklárnách v Duchcově, kde z prasklé vany vytéká tavené sklo...

Hasiči zasahují ve sklárnách v Duchcově, kde z prasklé vany vytéká tavené sklo (13. dubna 2020). | foto: HZS Ústeckého kraje

Prasklá tavicí vana odstaví duchcovskou sklárnu na měsíc, prodává ze zásob

  • 0
Kvůli pondělní havárii ve firmě Vitrablok v Duchcově, kde praskla vana na tavení skla a vylitou žhavou taveninu musely zchlazovat čtyři desítky hasičů, bude výroba ve sklárně na nějakou dobu pozastavena. Odstávka se zatím odhaduje zhruba na měsíc.

„Hlavní je, že se nikomu nic nestalo. Rád bych poděkoval všem zasahujícím hasičům, profesionálním, dobrovolným i těm z naší společnosti,“ řekl Petr Králík, generální ředitel firmy, která vyrábí skleněné tvárnice.

Z tavicí vany v Duchcově se valilo žhavé sklo

Z poškozené vany vyteklo zhruba 200 tun roztaveného skla o teplotě asi 1 300 °C do sběrné jímky. Následně došlo k požáru technologií, jež se využívají k výrobě. Dalších asi 50 tun taveniny zůstalo v prasklé vaně. Použitelná k výrobě už nebude.

Při zásahu hasiči pracovali v termooblecích a polévali se vodou z PET lahví. Na místě nyní zůstává už jen firemní hasičská jednotka, která stále chladí vyteklou sklovinu.

„Až po jejím ochlazení budeme moci zjistit, kde přesně došlo k poškození vany, a budeme moci naplánovat její opravu. Jisté je, že došlo i k poničení části technologie,“ sdělil ředitel společnosti.

Na jak dlouho bude výroba odstavena, se podle něj zatím neví. Zatím se odstávka odhaduje zhruba na měsíc a ve firmě se momentálně kromě odstraňování následků také projednává využití 250 zaměstnanců společnosti v tomto období.

„Vzhledem k tomu, že neznáme příčinu a rozsah poškození vany, těžko říct. Ale bude záležet na tom, co všechno je poškozené a zda bude dostupný materiál, který bude k opravě potřeba. Více informací bychom mohli mít na konci týdne,“ věří Králík. Odhadnout se podle něj prozatím nedá ani výše škody.

Jisté zatím je, že část zaměstnanců firma využije v jiných provozech či k údržbě strojů.

„Rád bych ujistil i naše klienty, že nezůstanou bez produktů. Máme skladové zásoby, které pokryjí výpadek výroby, u zásadních produktů až na tři měsíce,“ doplnil Králík.

Sklárna v Duchcově funguje už více než 100 let a dnes spadá pod světového výrobce skleněných prvků pro stavební průmysl a interní dekorace Seves Glassblock.