ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archiv Pavla Krásenského

S pacienty přivážejí sanitky v Ústí do nemocnice čím dál častěji i štěnice

  • 53
Záchranáři v Ústí nad Labem vezli v průběhu minulého týdne sanitkou z jedné z místních ubytoven pacienta, na jehož těle pak zdravotníci v nemocnici objevili plno štěnic. Nebyl to zdaleka jediný takový případ. Pro záchranku i nemocnici to představuje komplikace a zvýšené náklady.

„Během uplynulého týdne jsme zasahovali na místech, odkud jsme si přivezli také štěnice, hned třikrát,“ potvrdil situaci, na kterou upozornil regionální Deník, mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Setkání s obtížným hmyzem, který se živí především lidskou krví, záchrance značně komplikuje provoz.

„Sanitka se musí hned dekontaminovat a následně nechat důkladně odvětrat. Nelze ji tak použít ihned do výjezdu a musíme použít sanitku náhradní,“ popisuje Voleník jednu z komplikací.

Záchranáři se také musejí ihned převléknout do jiné uniformy. „Tu, kterou měli při zásahu na sobě, musíme nechat speciálně vyčistit a dekontaminovat,“ doplňuje Voleník s tím, že ošetření vozu a oblečení vyjde na více než pět tisíc korun.

Nemocnice musela i přesouvat pacienty

Stejně to funguje i naopak. Pokud si záchranáři všimnou štěnic v sanitce, pak pro změnu oni hlásí dopředu nemocnici, aby byli na takového pacienta připraveni. I k tomu minulý týden došlo. Na urgentním příjmu také museli přistoupit k mimořádným opatřením.

„Riziko zavlečení štěnic a podobného hmyzu je reálné, a to zejména s ohledem na socioekonomický faktor regionu,“ potvrdil Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, která nemocnici provozuje.

„Pokud tato situace nastane, bezodkladně jednáme v souladu s příslušnými předpisy a objednáváme specializovanou firmu. Na emergency Masarykovy nemocnice jsme takto postupovali 10. a znovu 12. září u části lůžek,“ doplnil Chrástecký.

Na emergency museli kvůli mimořádné situaci řešit i přesuny pacientů. „Oddělení situaci zvládá, aniž ohrozí provoz jiného pracoviště. Personál je proškolen a je vybaven přímým kontaktem na specializovanou firmu,“ ujistil Chrástecký.

Kvůli nakumulování více případů do rozmezí několika málo dní už se záchranáři spojili s hygieniky, aby prověřili místa, odkud sanity pacienty s hmyzem přivezly.

Problém se štěnicemi je dlouhodobý, teď ale nabral na intenzitě

„Sdělili nám, kde pacienti bydlí. Jednalo se o dvě ubytovny a jeden bytový dům. V objektech jsme v pondělí provedli šetření, spojili jsme se s jejich majiteli a nařídili provedení dezinsekce,“ potvrdila MF DNES Eva Patrasová z krajské hygienické stanice.

„Vlastníci nemovitostí rozhodně nebyli překvapení, takové zásahy provádějí opakovaně,“ doplnila Patrasová.

Problém se štěnicemi je podle ní dlouhodobý, zhruba v posledních pěti letech ale nabral na větší intenzitě a jejich výskytem se nevyznačují jen vyloučené lokality.

To potvrzuje i Voleník. Z jeho pohledu se záchranáři se štěnicemi častěji setkávají zhruba v posledních dvou letech. Vedle stávajících případů v Ústí třeba letos na jaře museli nechat dekontaminovat i svou základnu v Mostě a všechny tamní sanitky, jež bylo nutné odstavit a zajistit náhradní.

Loni v létě se pro změnu štěnice objevily v prostorách mostecké porodnice. Právě Most je jejich vysokým výskytem známý.