Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudkyně chtěla od státu omluvu a miliony, žalobu ale podala pozdě

  15:14
Stát se nemusí omlouvat litoměřické soudkyni Ivettě Hořejší za nezákonné stíhání kvůli údajnému týrání dospělé dcery, ani jí platit požadované odškodnění ve výši 5,5 milionu korun. Ve středu o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze, podle kterého je nárok promlčený. Soudkyně má dostat zhruba 400 tisíc korun, které vynaložila na svou obhajobu.

„Pokud se týká zadostiučinění za nemajetkovou újmu, podle našeho názoru soud prvního stupně správně přihlédl k námitce promlčení vznesené žalovanou (ministerstvem spravedlnosti, které v řízení zastupoval právník Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových - pozn. red.). Proto byl v tomto bodě rozsudek jako věcně správný potvrzen. To se týká omluvy a částky 5 568 750 korun se zákonným úrokem z prodlení,“ řekl ve středu předseda odvolacího senátu Michael Nippert.

Redakce iDNES.cz má prvoinstanční rozsudek k dispozici. Hořejší podle tohoto dokumentu zdůvodňovala svůj požadavek na odškodnění tím, že byla trestním stíháním dotčena její čest, osobní jméno, důstojnost i společenská pověst. Celoživotně si prý velice zakládala na morálním kreditu svém i své rodiny.

Z činnosti policie, státního zastupitelství i soudu ve své kauze byla údajně zoufalá. Musela vyhledat odbornou pomoc a dlouhodobě navštěvuje psychologa. Přišla o dceru, která s ní přerušila kontakt, a v mezidobí jí zemřel manžel. Na vše tak zůstala sama.

30. srpna 2018

Podle názoru Obvodního soudu pro Prahu 2 a nyní i nadřízeného Městského soudu v Praze však podala žalobu ohledně omluvy a částky 5,5 milionu až po uplynutí zákonné půlroční lhůty. Zpozdit se měla o šest dní.

„Pokud případná neznalost přísného běhu promlčecích lhůt obecně nikoho neomlouvá, tím méně může omluvit osoby, které mají právnické vzdělání,“ reagoval soudce Ivo Krýsa z Prahy 2 v rozsudku na skutečnost, že Hořejší je dlouholetou soudkyní a v řízení byla navíc zastoupena advokátkou.

V případě vynaložených nákladů na obhajobu, které promlčené nejsou, přiznal obvodní soud ženě letos v dubnu 430 tisíc korun, tedy asi polovinu toho, co žádala.

Podle středečního rozhodnutí odvolacího senátu má dostat soudkyně od ministerstva spravedlnosti částku 392 tisíc korun. Ohledně některých požadovaných částek dnes soud rozsudek zrušil a věc vrátil nižší instanci s nařízením, aby je přezkoumala.

„Je nepřehledné, co je předmětem obhajného. Soud by měl vysvětlit, proč na základě jednoho čestného prohlášení některé úkony přiznává a má je za prokázané, a některé ne,“ zdůvodnil Nippert.

Nejasný je i desetiprocentní úrok z prodlení, který obvodní soud Hořejší přiznal. Podle odvolacího soudu neodpovídá zákonu. „Nevíme, na základě čeho by jeho výše měla být deset procent,“ dodal předseda senátu.

Soudkyně Hořejší ani její advokátka se vyhlášení středečního rozsudku nezúčastnily. Právní zástupce protistrany nechtěl verdikt komentovat.

Jen facka, rozhodly soudy

Policie začala soudkyni stíhat v lednu 2014. „V období nejméně od zimy 2008 do března 2012 ve společném obydlí z obavy, že se poškozená (již plnoletá Eliška Hořejší - pozn. red.) osamostatní, ji opakovaně a to několikrát týdně verbálně napadala a nazývala ji spratkem, děvkou, ponižovala ji, zakazovala jí vztahy s muži a omezovala ji ve styku s nimi uzamykáním v domě, nočním buzením s vyvoláváním hádek, schováváním klíčů od vozidla a výhrůžkami, že jí usmrtí psy,“ uváděla obžaloba.

Soudy však později dospěly k závěru, že se týrání mladé ženy neprokázalo, a soudkyni osvobodily.

Podat na mámu trestní oznámení byla jediná možnost, tvrdila dcera:

17. února 2016

Hořejší byla stíhaná také kvůli incidentu z 2. srpna 2013. Šestadvacetiletá Eliška tehdy přijela za rodiči na návštěvu a s autoritativní matkou se pohádala.

Ta ji pak podle obžaloby „na zahradě rodinného domku chytla za rozpuštěné vlasy a několikrát jí udeřila obličejovou části hlavy o zeď domu a křičela na ni: ´ty spratku zas*anej, já tě zabiju, já už jsem ti tu držku měla roztřískat dávno´. Dále ji mlátila rukou do oblasti celého těla a hlavy“. Dcera také tvrdila, že ji matka ještě zatáhla do koupelny, kde ji dál bila.

Soudkyně popisovala incident odlišně. S Eliškou se prý pohádala uvnitř domu, dcera jí pak řekla „svině“, na což údajně reagovala tak, že jí dala facku. Byla to prý jediná facka, kterou od ní dcera v životě dostala.

Podle obhájkyně si Eliška všechno vymyslela, aby matku zničila. „Nedokážu pochopit, kde se v ní vzala ta nenávist, když ji rodiče nosili na rukách. Vůbec si toho nevážila,“ prohlásila advokátka.

„Máme za prokázané, že předmětný den došlo ke slovní rozepři mezi obžalovanou a poškozenou. Obžalovaná dala poškozené facku, nějakým způsobem ji chytla, snažila se ji zatáhnout do domu a při tom došlo k jednomu úderu o zeď. Následně poškozená utekla ven před dům, kde ji vidělo několik svědků,“ uvedla v únoru 2019 předsedkyně senátu Renáta Moudrá.

Soud dívce neuvěřil, že ji matka poté napadla ještě v koupelně. „Je pravdou, že byly nějaké další modřiny na poškozené shledány, soudu se nicméně nepodařilo dojít k jednoznačnému závěru, kde k nim přišla,“ dodala Moudrá.

„Úmyslem obžalované nebylo způsobit své dceři ublížení na zdraví. K určitému hrubému jednání došlo, mohlo by se jednat o přestupek,“ uzavřel tehdy soud a Ivettu Hořejší obžaloby zprostil.

27. února 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Evropská šance pro Teplice. Ve srandě to v kabině zazní, přiznává Trubač

27. dubna 2024  14:35

Léta se klepaly v nervácích o udržení, teď se prvoligové Teplice třesou na boj o poháry. Jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...