Soudce Ivan Novák u Nejvyššího správního soudu (8. 3. 2016)

Soudce Ivan Novák u Nejvyššího správního soudu (8. 3. 2016) | foto: Ladislav Ptáček, iDNES.cz

Vyšetřování soudce podezřelého z korupce se protáhne do třetího roku

  • 0
Dvacet měsíců už se táhne vyšetřování chomutovského soudce Ivana Nováka a jeho dlouholetého přítele, pražského advokáta Josefa Douchy, kvůli podezření z korupce. A ani v nejbližších měsících se jej nejspíš nepodaří uzavřít.

Pro Nováka si policisté loni 16. března přišli přímo do soudní budovy v Chomutově. Zatkli i Douchu a následně oba obvinili kvůli předčasnému propuštění podnikatele T. M. z vězení. 

Za to měl podle vyšetřovatelů soudce Novák od Douchy vyinkasovat úplatek ve výši 80 tisíc korun (o kauze jsme psali zde).

Nováka viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, za což mu hrozí až 10 let vězení. Doucha je stíhán kvůli zneužití pravomoci úřední osoby ve formě účastenství a podplácení, za mříže může jít až na 6 let. Oba jsou vyšetřováni na svobodě.

Advokát Nováka je přesvědčen, že policii se nepodařilo nic prokázat a že přešlapuje na místě.

„Minimálně už rok se ve spisu nic neděje a leží na policii, nebyli jsme ani předvoláni k jeho prostudování. Mně se to jeví tak, že v průběhu vyšetřování se zjistilo, že je to neprokázané a s tímto závěrem se to vyšetřovatelé obávají předložit státnímu zástupci,“ sdělil advokát Vlastimil Němec.

Několikatýdenní policejní sledování

Policie Nováka sledovala několik týdnů, nasazeny byly i odposlechy telefonních hovorů obou aktérů. Díky tomu kriminalisté zjistili, že v lednu 2016 – dva dny poté, co Novák podnikatele propustil, se setkal s advokátem Douchou v kavárně nedaleko Prahy. Právě tam mu Doucha podle vyšetřovatelů předal 80 tisíc korun. 

Podle obhájců Nováka i Douchy ale k žádnému předání peněz nedošlo. Peníze, jež policisté zajistili, byly podle nich vrácenou zálohou na byt, který soudce prodával, ale zájemkyně si to rozmyslela. „Je to celé vykonstruované na nepřímých důkazech,“ uvedl už dříve Němec.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Novák zmanipuloval přidělování případů na chomutovském soudu tak, aby o žádosti Douchy o předčasném propuštění jeho klienta z vězení rozhodoval právě on a žádosti vyhověl.

Korupční kauza se zadrhla na několik měsíců už po obvinění obou mužů loni na jaře. Soudy si ji předhazovaly kvůli určení, který soud se bude případem zabývat, a obavám z možné podjatosti. 

O kauze totiž nemůže rozhodovat chomutovský okresní soud, jak by bylo běžné podle místního určení. To proto, aby Nováka nesoudil někdo z kolegů. Případ tak dostal na starost Krajský soud v Hradci Králové.

Čekání na advokátní komoru

Druhé několikaměsíční zdržení bylo kvůli vydání zabavených věcí policii, která je tak nemohla zanalyzovat. 

„Zásadním zdržením bylo čekání na rozhodnutí advokátní komory, jež nedala souhlas s vydáním materiálu, který byl zajištěný u obviněného advokáta,“ zdůvodnil průtahy ve vyšetřování dozorující státní zástupce Radim Dragoun.  

„Přes rok se čekalo, než soud, který si vyžádal zprávu znalce, rozhodne a věci vydá. Ovšem i v této době probíhaly další kroky ve vyšetřování, které samozřejmě nemohu konkrétně komentovat,“ dodal Dragoun.

Jak dlouho vyšetřování potrvá, není jasné, zřejmě to budou ještě další měsíce. „Meritorní rozhodnutí očekávám v řádu měsíců,“ dodal žalobce Dragoun. 

Novák mezitím nemůže vykonávat soudcovskou činnost, ihned po obvinění byl zbaven výkonu funkce, a to do pravomocného skončení stíhání.