(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Odsouzený založil spolek proti recidivě. Dostal ho znovu před soud

  • 0
Ústecký okresní soud řeší případ muže, jenž po podmíněném propuštění z vězení založil spolek, kterým chtěl podle svých slov usilovat o snižování recidivy v Česku. Vzápětí ale sám čelí obžalobě, že se znovu dopustil trestného jednání. V rámci činnosti spolku podle spisu obral cizince o desítky tisíc.

Třiatřicetiletý muž obžalovaný z podvodu a zpronevěry podle spisu obral o peníze Vietnamce, který si o spolku přečetl na internetu. Dozvěděl se, že spolek se například zaručuje za odsouzené a pomáhá jim tak dosáhnout podmíněného propuštění, nebo nabízí právní poradenství.

Vietnamec, jenž se neobejde bez překladatele, potřeboval změnit soudem vyslovený zákaz řízení na peněžitý trest.

„Obžalovaný jednal od samého počátku s vědomím, že přislíbenou přeměnu trestu nebude spolek schopen zajistit,“ stojí v obžalobě.

Část peněz vrátil až po výzvě

Na boj o řidičák zaplatil Vietnamec spolku 42 tisíc korun. Dalších 51 tisíc korun dal obžalovanému, aby za něj zaplatil pokutu na celním úřadu. „Což však neučinil a peníze si ponechal,“ píše se ve spisu.

Obžalovanému, jenž je stále v podmínce, hrozí pět let. Vinu odmítá. Vietnamci prý vysvětloval, že mu komunikace se soudem bude k ničemu, protože rozhodnutí ohledně řidičáku je pravomocné.

„Trval na svém. Soud pochopitelně všechno zamítl,“ řekl obžalovaný.

Zmíněných 42 tisíc prý skutečně vyinkasoval, část šla advokátům, část spolku.

„Snažili jsme se pomoci, nemůže je chtít zpět. Klienti si bohužel myslí, že si platí za výsledek, ne za práci,“ podotkl. Peníze určené celnímu úřadu podle svých slov Vietnamci vrátil, když si o to řekl.