Obžalovaný Jaroslav Doležal před ústeckým soudem.

Obžalovaný Jaroslav Doležal před ústeckým soudem. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Lhal, že má rakovinu, řekla o souzeném sňatkovém podvodníkovi žena

  • 2
Výslechem poškozených žen pokračovalo u ústeckého krajského soudu hlavní líčení v případu Jaroslava Doležala z Prahy, který je obžalovaný z rozsáhlých podvodů. Podle spisu navázal vztahy s desítkami žen, od nichž si pak půjčoval pod různými záminkami peníze.

Doležalovi ženy půjčovaly už po velmi krátké známosti, některé se kvůli tomu samy zadlužily, zaznělo ve výpovědích. S většinou z nich obžalovaný navázal kontakt na internetové seznamce a sliboval jim společný život (více o tom zde).

Jedna z poškozených Doležalovi půjčila už po týdenní známosti. „Volal a říkal, že mu kamarád vytuneloval účet. Řekla jsem mu, že peníze nemám, tak mi řekl, že bych si mohla půjčit,“ vypověděla žena.

V bance si půjčila 70 tisíc korun, které Doležalovi předala. Během dalších několika týdnů ji žádal o peníze znovu. Kromě banky si půjčila i u nebankovní společnosti a od rodiny, celkem Doležalovi dala 225 tisíc korun.

Když chtěl později 80 tisíc korun údajně na léčbu Bechtěrevovy nemoci, už mu nepůjčila. Peníze jí podle jejích slov splácel do konce roku 2016. Přestal poté, co vypovídala na policii.

Zhruba 125 tisíc korun mu půjčila i žena, která sama vychovávala malého syna. O peníze si říkal například na pohřeb otce, svoji léčbu nebo jako zálohu na společnou dovolenou.

Jedna z poškozených mu půjčila přes dva miliony

„Později si říkal o menší částky, kolem dvaceti tisíc korun. Říkal, že má rakovinu varlat,“ uvedla další poškozená žena.

Pětačtyřicetiletý obžalovaný se ženám, které vypovídaly, omluvil. Už dříve se k půjčkám přiznal. Jedna z žen mu půjčila více než dva miliony korun.

Doležal, který pracoval v Praze jako učitel, si podle obžaloby vypůjčil od více než tří desítek žen celkově zhruba 18 milionů korun. Případy se táhly od roku 2009 do loňska. Peníze většinou skončily v hazardu, na němž je údajně závislý. 

Ženy většinou očekávaly, že se stanou Doležalovými životními partnerkami, pět z nich s ním má dítě. Obžalovaný má celkem jedenáct potomků. 

Doležalovi, který před lety pracoval i jako vězeňský dozorce, hrozí až deset let vězení. Hlavní líčení je naplánované zatím do konce února.

Obžalovaný Jaroslav Doležal při minulém soudním líčení: 

,