ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Šest škol bude mít centra pro nadané děti, učit se v nich budou i kantoři

  • 2
Ústecký kraj plánuje podporovat nadané děti na základních i středních školách a v té souvislosti současně i vzdělávat učitele. Na čtyřech základních a dvou středních mají od září příštího roku vzniknout centra pro nadané žáky. Úřad ale chystá i sondu do duševního zdraví dětí.

„Danou šestici tvoří školy, které s prací s nadanými dětmi už mají nějaké zkušenosti,“ uvedla krajská radní pro školství Jindra Zalabáková (ANO).

Centrum pro nadané děti vznikne na základní škole v Chomutovské ulici v Kadani, na škole v Krátké ulici v Klášterci nad Ohří, ve Štětí v ulici T. G. Masaryka, na základní škole v ulici Přemyslovců v Lounech a na gymnáziích v Teplicích a v Lounech.

„Cílem je vytvořit centra, kde budou mít možnost se učitelé i z dalších základních a středních škol v kraji podívat, jak s nadanými dětmi pracovat, a nabrat tady zkušenosti,“ doplnila radní.

Mimořádně nadané děti vybočují, a to lidem vadí, říká místopředseda Mensy

Ve spolupráci s Českou školní inspekcí a krajskou pedagogicko-psychologickou poradnou vznikla metodika práce s nadanými žáky. „Ta má sloužit k tomu, aby každý učitel dokázal ve třídě vytipovat nadaného či velmi nadaného žáka,“ popsala Jindra Zalabáková.

„Vyčlenili jsme také finanční prostředky na pomůcky, které nadaným dětem pomůžou v dalším vzdělávání, školy si je budou moci půjčovat,“ poznamenala radní.

Kromě podpory nadaných dětí je podle Zalabákové nutné pracovat i s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí. Podle zdrojů ministerstva školství je v Ústeckém kraji 98 základních a 13 středních škol ve vyloučených lokalitách.

Ředitelům škol ve vyloučených lokalitách budou od července pomáhat metodici vybraní ministerstvem školství s legislativou nebo ekonomikou. Z Národního plánu obnovy pak mohou školy čerpat peníze na vzdělávání pedagogů, doučování nebo volnočasové aktivity dětí.

Na příští rok kraj také naplánoval rozsáhlé zjišťování duševního zdraví dětí. Pomoc pak bude cíleně směřovat tam, kde výsledky průzkumu ukážou nějaký problém.