Kulturní dům Říp v Roudnici nad Labem.

Kulturní dům Říp v Roudnici nad Labem. | foto: Pavel Křivohlavý, 5plus2.cz

Plán na opravu kulturního domu Říp rozzlobil část obyvatel Roudnice

  • 0
Zastupitelstvo Roudnice nad Labem se rozhodlo opravit zdejší kulturní dům Říp a schválilo jeho rekonstrukci za 60 milionů korun. Podle kritiků se ale projekt podivně změnil. Vznikla navíc petice, která tak velké zadlužení města odmítá.

Stavební práce by měly začít během letoška. Podle vedení radnice město postrádá takové kulturní zařízení na patřičné úrovni.

„Technický stav kulturního domu Říp je nevyhovující a hrozí jeho uzavření. Cílem rekonstrukce je získat multifunkční kulturní zařízení umožňující v maximální možné míře kulturní vyžití obyvatel,“ říká místostarosta František Padělek (více o rekonstrukci čtěte v článku Kulturní dům čeká proměna za desítky milionů).

Zatím ale tento plán řadu obyvatel spíše rozlítil. Nákladná rekonstrukce má být totiž financována z úvěru v plné výši 60 milionů korun. S tímto rozhodnutím zastupitelů ale řada místních nesouhlasí, a vznikla dokonce petice „proti zbytečnému zadlužování města“.

„Vyzýváme zastupitele, aby našli nějaký dotační titul, kde by se na opravě podílelo ministerstvo kultury nebo evropské fondy,“ uvedl Radim Svoboda, předseda spolku My jsme Roudnice, s dovětkem, že petici už podepsalo na 200 lidí.

Místostarosta Padělek postup radnice hájí, město podle jeho slov takovou možnost nemá. „Dotaci na rekonstrukci v pojetí, které máme, tedy v technickém zhodnocení majetku v rukou města, jsme nenašli. Naskytla se nám ale jiná možnost, protože bankovní domy nabízejí nízké úrokové sazby,“ poukazuje místostarosta.

Za stejnou cenu méně

Jenže podle Svobody není financování jediný problém. „V červnu město představilo modernizaci na skutečné multifunkční zařízení včetně digitálního kina, restaurace a venkovní divadelní scény v ceně 60 milionů. Po šesti měsících ale tyto prvky zmizely, ač cena zůstala stejná,“ upozorňuje. 

A zmiňuje také, že sál kulturního domu by měl po opravě spolu se dvěma balkony nabídnout přes dvě stovky míst k sezení. 

„Během veřejné diskuse však vyplynulo, že to je pro naše město nedostačující, a proto se v budoucnu bude muset řešit nějaký větší prostor,“ doplňuje Svoboda.

Autoři petice proto vyzývají představitele města, aby zvážili možnost rekonstrukce kina, které má kapacitu 390 sedadel a jeho oprava by přišla jen na 5,5 milionu korun. 

„Chceme, aby zastupitelstvo zvážilo nezbytnost šedesátimilionové investice do jediného projektu, když objektů, které potřebují opravit, je v Roudnici výrazně více,“ dodává Svoboda.