Několik stovek lidí protestovalo a podepisovalo petici proti prodeji akcií...

Několik stovek lidí protestovalo a podepisovalo petici proti prodeji akcií litoměřické nemocnice. (1. května 2019) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Odpůrci prodeje akcií litoměřické nemocnice chtějí vyvolat referendum

  • 3
Části zaměstnanců a občanů Litoměřic se nelíbí záměr města prodat sto procent akcií tamní nemocnice. Jejich zástupci se rozhodli vyvolat referendum a nechat o možném prodeji rozhodnout Litoměřičany. V současné chvíli dávají dohromady text, který bude místním k dispozici zatím na čtyřech místech.

„Referendum je náročný proces, tento týden chceme dokončit archy k podpisu na jeho vyvolání. Musíme přesně formulovat, o co nám jde,“ řekla Alena Rožcová, vedoucí sestra oddělení domácí zdravotní péče litoměřické nemocnice.

Žádáme odpolitizování celého procesu, kdy náš výkonný ředitel je současně radním a šéf dozorčí rady je členem rady města, což je střet zájmů a my chceme nezávislý management. Chceme vyvrátit tvrzení radnice, že nemocnice potřebuje městské dotace a chceme zastavení prodeje,“ sdělila Rožcová.

„Podpisová místa budou zatím na Mírovém náměstí, před nemocnicí, před Kauflandem a před lékárnou v Pokraticích,“ dodala zdravotní sestra.

Vedení města chce akcie prodat, protože jsou podle něj velkou zátěží pro městskou pokladnu náklady na mzdy a provoz špitálu a peníze pak chybí jinde. Chce si ponechat pouze nemovitosti zdravotního zařízení a pozemky, na kterých stojí.

O možném vyhlášení soutěže na prodej rozhodnou litoměřičtí zastupitelé 13. června.

V úterý 11. června radnice na toto téma pořádá diskusi s veřejností, ta se uskuteční v Kulturním a konferenčním centru od 17.30 hodin.

Prvního května několik stovek lidí proti prodeji akcií nemocnice protestovalo. Petici pak symbolicky předali i vedení města, když ji v závěru protestního průvodu přečetli před radnicí.

1. května 2019

Najít pro nemocnici ekonomického partnera se Litoměřice snaží už od roku 2016.

Díky neustálému populistickému zvyšování platů ve veřejné správě vidíme velký tlak na mzdové prostředky. Ten zhoršuje hospodaření nemocnice, protože úhrady ze zdravotních pojišťoven tento nárůst nerespektují. Vede to k přetěžování lékařů i sester,“ uvedl místostarosta Karel Krejza.