ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Aneta Čapkovápro iDNES.cz

Policie odložila šíření zprávy o karanténě v obci. Vznikla jako drb

  • 5
Policie odložila případ údajného šíření poplašné zprávy, že je obec Proboštov na Teplicku uzavřená do karantény. Jak zjistil portál iDNES.cz, policie došla k závěru, že nebyl spáchaný trestný čin ani přestupek. Začátek kauzy sahá na teplický magistrát, kde informaci zaslechla jedna ze zaměstnankyň.

„Věc jsme prověřili. Vyslechli jsme člověka, který měl zprávu šířit. Závěr je takový, že k žádnému úmyslnému trestnému činu ani přestupku nedošlo,“ řekl Daniel Vítek, mluvčí teplické policie, která v rámci vyšetřování vypátrala i několik svědků.

Vše začalo na teplickém magistrátu. Podezřelý muž v jeho prostorách s někým telefonoval. Hovor zaslechla jedna ze zaměstnankyň a pochopila z něj, že Proboštov je kvůli šíření koronaviru celý v karanténě. O informaci se rozhodla podělit se svou kolegyní, která následně do Proboštova zavolala.

Zpráva se tak dostala k vedení obce, ve které v tu dobu nebyla nákaza prokázána u žádného z občanů, a radnice se rozhodla podat trestní oznámení.

V souvislosti s nemocí covid-19 eviduje policie v Ústeckém kraji dosud celkem šest případů možného šíření poplašné zprávy.

Obvinění si už před několika týdny vyslechl 33letý Ústečan, jenž na Facebook napsal, že je nakažený a chodí do obchodů olizovat pečivo. Ve skutečnosti je však zdravý. Teď mu hrozí trest v rozmezí od dvou do osmi let. Policie věc stále šetří.

Stejně jako případ 38leté ženy z Litvínova, jež podle kriminalistů rozeslala hlasovou zprávu, že celé město bude v karanténě.

Další dva případy se týkají Děčínska a jeden Chomutovska. Vzhledem k fázi vyšetřování ale policie zatím nechce být konkrétnější.