V Prackovicích je policejní chovatelská stanice, jediná v republice

  • 2
Štěkot mladých policejních psů a povely jejich cvičitelů po letech opět oživily prackovický policejní areál. V pondělí tu slavnostně znovu otevřeli chovatelskou stanice Policie ČR, která tu fungovala už dříve. Je jedinou svého druhu v republice.

Ubytování zde zatím našlo 41 fen a štěňat plemen německý a belgický ovčák, kteří sem byli převezeni z uzavřené chovné stranice v Domažlicích. Kapacita areálu je 70 kotců s velkými výběhy.

„Každý rok musíme vyprodukovat zhruba 100 až 110 psů, což odpovídá potřebě na obměnu policejních služebních psů,“ popisuje úkol nově zrekonstruované stanice její vedoucí Radek Fuksa.

Budoucí policejní čtyřnozí pomocníci dostali v Prackovicích důstojné zázemí.

„Celkové náklady na rekonstrukci, které činily přibližně osm milionů korun, byly použity zejména na opravu kanalizace, vybudování porodny, kde jsou vysoké požadavky na hygienu, a na další stavební úpravy,“ shrnuje potřebné úpravy Jaromír Bischof, ředitel správy logistického zabezpečení policejního prezidia.

O policejní psí dorost a jejich matky se bude starat 17 zaměstnanců. „Přímo z naší obce zde pracují dvě dívky a pan domovník,“ vyjadřuje radost z nových pracovních míst Andrea Svobodová Křešová, starostka Prackovic nad Labem.

Historie delší než 60 let

Historie výcviku policejních psů v Prackovicích sahá až do listopadu 1953, kdy zde vznikla první chovná stanice pro útvary SNB. Tenkrát odchovávala německé ovčáky, dobrmany, bígly, bloodhoundy, labradorské retrívry a krátkou dobu zde v chovu působily i dvě vlčice.

Stanice fungovala do roku 2011, kdy se z ekonomických důvodů rozhodlo o utlumení chovu služebních psů.

Do konce června se o mladé policejní psy starala stanice v západočeských Domažlicích, která byla založena roku 1961 v tamních kasárnách. Po uzavření prackovické stanice se před sedmi lety ona stala jedinou v republice. Teď se role obrátily a vše se nastěhovalo na sever Čech.

Podle vedení policie by totiž domažlická stanice, kde se po letech provozu významně zhoršily podmínky zoohygieny v ustájení zejména štěňat a mladých psů, potřebovala až příliš velkou a nákladnou rekonstrukci. Řešením se tak stalo právě obnovení provozu v prackovickém areálu.