Stav hořící haly na litvínovské skládce posoudí statik, hasiči tam nemohou

  • 0
Hasiči s pomocí speciálního nakladače vyskladnili asi polovinu haly hořící od středy v areálu skládky Celio v Litvínově. Postup se nyní v části nejvíce zasažené požárem zpomalí. Hasiči na místě stále zasahují. Požárem haly s linkou na drcení odpadu způsobil škody asi za 100 milionů korun.

Na místě zůstávají hasiči z 11 jednotek, sdělil ČTK operační důstojník Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Jak dlouho zásah ještě potrvá, není podle něj stále možné odhadnout.

Odpad z hořící budovy hasiči vyskladňují s pomocí speciálního dálkově ovládaného pásového nakladače. „Kvůli velkému žáru se nepodařilo stav statiky budovy dostatečně posoudit. Hasiči proto do budovy nadále nevstupují. Vyskladněný materiál dohašují před halou a nakladače firmy Celio jej odvážejí do jiné části areálu,“ řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Na místě je dvanáct hasičských jednotek. Významně pomohli hasiči z Hlučína - dovezli speciální bagr, který může nabírat ještě hořící materiál a převážet ho k dohašení jinam. 

Na místě zásahu bylo do čtvrtečního odpoledne v plném nasazení 17 až 20 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, což je asi 110 lidí. Celkem už se v areálu litvínovské skládky vystřídalo 34 jednotek.

Hasiči také spolupracovali se dvěma chemickými laboratořemi, které měřily v okolí požáru stav ovzduší. Únik škodlivin jejich měření nezaznamenala.

„Pokud všechno půjde dobře, do dnešního večera by to tu mohlo být kompletně uhašené,“ řekl iDNES.cz Martin Laníček, náměstek krajského ředitele hasičů.

Škoda 100 milionů

Firma Celio předběžně odhadla škodu na sto milionů korun. V hale, která má rozměry 80 na 40 metrů, byla linka na drcení odpadu, na střeše haly je navíc fotovoltaická elektrárna.

Zdenek Hubáček, výkonný ředitel společnosti Celio, pro iDNES.cz upřesnil, že v hale bylo asi 500 tun odpadu. „Zastavili jsme zatím příjem veškerého odpadu, protože už  teď víme, že budeme mít několik týdnů zavřeno,“ uvedl.

Firma nenahlásila žádného pohřešovaného a dosud nebyl ani při hašení nikdo zraněn.

Litvínovská firma Celio se zabývá zpracováním pevných odpadů. Vlastní a provozuje jeden z největších skládkových areálů v Česku. Požáry v areálu skládky nejsou výjimečné, například v loňském roce tam hasiči řešili dva rozsáhlé.

,