Operace metodou single site.

Operace metodou single site. | foto: Krajská zdravotní

V Ústí nad Labem dokážou operovat metodou single site, skrz malý vpich

  • 0
Specialisté z kliniky urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem odoperovali ledvinový kámen pomocí speciální metody single site, která je mimořádně šetrná k tělu. Výkon provedli jako první v Česku.

Lékařům z Masarykovy nemocnice se dostal na operační stůl muž s vrozenou vadou ledvin. Oba orgány má srostlé k sobě do tvaru podkovy, kvůli čemuž se mu pravidelně tvoří ledvinové kameny. Jeden z nich mu vyndali touto novou metodou.

„Podařilo se nám robotický systém da Vinci rozšířit o modul, který umožňuje provést robotické operace ranou v délce do 2,5 centimetru. Do ní zavedeme čtyři porty – jeden pro kameru, dva pro nástroje a jeden asistentský,“  přibližuje single site přednosta zmíněné kliniky Jan Schraml.

„S pomocí robota jsme díky tomu schopni dělat jednodušší chirurgické výkony tak, že zanechají na těle nejmenší následky,“ upřesňuje.

Stejným způsobem jako muži s ledvinovými kameny už lékaři pomohli i pacientce, která byla po gynekologické operaci inkontinentní. Místo močovodem jí odcházela moč pochvou. V tomto případě byly porty zavedeny do těla pupkem.

„To umožnilo píštěl, tedy tunel mezi močovým měchýřem a pochvou, přerušit a odděleně oba orgány zašít. Pro pacientku to má nejmenší kosmetické následky a nejmenší riziko kýly či krvácení,“ vysvětluje Schraml.

Zákroky zatím nemocnice hradí ze svého

Metodou single site nepůjdou nahradit veškeré robotické operace nebo například laparoskopické zákroky. Jedním z důvodů je fakt, že zákroky nehradí zdravotní pojišťovny a nemocnice je musí financovat z vlastních zdrojů. 

Druhý je ten, že lékaři metodu nemohou použít u pacientů, kteří musejí podstoupit větší invazivní zákrok. „Samozřejmě se ji budeme snažit využít především u komplikací po gynekologických výkonech. Do konce letošního roku máme možnost provést těchto operací ještě pět,“ podotýká Schraml.

Podle Jiřího Nováka, předsedy představenstva společnosti Krajská zdravotní (KZ), která má Masarykovu nemocnici ve správě, je využití single site pro špitál velkým milníkem a historickým pokrokem.

„Jsem rád, že se daří dlouhodobě zdokonalovat a modernizovat vybavení operativy pro tak špičkové zdravotnické pracoviště. Díky vnitřním grantům bude moci tým kliniky s podporou KZ uskutečnit tímto speciálním způsobem v příštím roce patnáct operací,“ uvedl Novák.