Zuzana Kailová

Zuzana Kailová | foto: Petr Kreutzer, MAFRA

Státní zástupce obžaloval exposlankyni Kailovou v kauze vítání občánků

  • 2
Státní zástupce obžaloval bývalou poslankyni Zuzanu Kailovou (dříve za ČSSD) ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku. Podle spisu se provinila v ústeckém projektu vítání občánků, hrozí jí až deset let vězení.

O posunu v kauze informovala Česká televize, které informaci potvrdil okresní státní zástupce Pavel Kaláb. 

Ve stejném případu byli obžalováni bývalý primátor Vít Mandík a radní Josef Macík (oba ČSSD). Podle policie bývalí členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala.

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat víc než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo. Podle soudu v důsledku mediálního tlaku.

Okresní soud Mandíka a Macíka v pondělí napodruhé zprostil obžaloby, rozsudek ale není pravomocný, státní zástupkyně se odvolala. Případem se tak podruhé bude zabývat krajský soud. 

Poprvé okresní soud oba muže potrestal podmínkami za pokus o porušení povinností při správě cizího majetku, krajský soud ale rozhodnutí zrušil a vrátil věc k novému projednání.

Kailovou chtěla policie obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Nyní už bývalá poslankyně dříve uvedla, že považuje obvinění za nesmyslné.