Sídliště „Stovky“ v Mostě. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Pomozte nám, žádají Mostečané z problémové čtvrti Stovky v další petici

  • 228
Peticí občanů za zajištění větší bezpečnosti v lokalitě bloku 100 na třídě Budovatelů v Mostě se zabývá zdejší radnice. Obyvatelé bytových domů v centru města žádají o pomoc s nepřizpůsobivými občany, kteří se v místě shlukují a ničí majetek ve společných prostorách.

Lokalita takzvaných Stovek na dohled od budovy magistrátu patří dlouhodobě k problémovým částem Mostu. Narušování klidu či znečišťování veřejného prostředí většinou způsobují nově přistěhovalé rodiny nepřizpůsobivých ze Slovenska.

„Zvýšili jsme v místě dohledovou činnost, po celý den se zde pohybují asistenti prevence kriminality i hlídky strážníků,“ uvedla mluvčí mostecké městské policie Veronika Loucká s tím, že hlavně letní měsíce, kdy se díky teplému počasí většina místních obyvatel sdružuje venku, přinášejí nejvíce problémů.

Na dodržování pořádku v místě dohlížejí i kamery. „Na to, že je veřejný prostor monitorovaný, upozorňují informační tabulky, což také pomáhá jako prevence,“ řekla mluvčí.

Záznamy z kamer využívá zdejší policie pravidelně. V posledních letech navíc přibývají výhradně v sociálně vyloučených lokalitách. „Zaměřili jsme se na tyto lokality, abychom vytvořili síť provázaných kamerových bodů,“ doplnila Loucká.

Do konce roku by měli strážníci navíc mít k dispozici i speciální program, který dokáže případného pachatele vysledovat podle předem zadaných specifik.

Petici, kterou podepsalo 44 občanů, většinou z bloku 100 a 99-100, dostane k dispozici i výbor pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů mosteckých zastupitelů. Výbor vznikl před dvěma lety a má za úkol hledat řešení podobných problémů na půdě města.

Není to první petice, která v lokalitě vznikla. V minulosti se dokumentem obdobného charakteru zabývala radnice například v roce 2016.