Franta se vrátil do Mostu. Herec Godla ve městě nabádá ke třídění

  • 14
Naučit lidi ukládat odpad opravdu tam, kam se má, a zvýšit i celkový objem vytříděného odpadu chce mostecká radnice pomocí rozsáhlé kampaně s mottem Dycky Most! Dycky třídí! Jako její hlavní tvář si zvolila herce Zdeňka Godlu, který se před dvěma lety proslavil rolí popeláře v seriálu Most!

„Nabídku jsem přijal hned. Je to pro Most, ke kterému mám blízko a často se v něm pohybuji,“ řekl herec, který se svou rodinou žije v nedalekém Chomutově.

Během natáčení krátkého spotu i focení, kdy si opět oblékl oranžové montérky, se mu opět vybavily vzpomínky na seriál, který se v době svého vysílání stal fenoménem. „Byla to příjemná práce,“ doplnil Godla s tím, že pro spoustu lidí zůstává i přes další televizní role právě popelářem Frantou.

Jeho tvář tak nyní doprovází Mostečany téměř na každém kroku. Na zastávkách městské hromadné dopravy, ale i na tramvajích, autobusech či vozidlech technických služeb. Objevuje se i v krátkém šotu.

Nápad využít herce vzešel přímo od vedení Mostu. „Je to známá tvář spjatá s městem. Díky seriálu Most! je navíc nejznámějším českým řidičem popelářského vozu,“ uvedla mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová důvod k této volbě.

Masivní kampaní chce Most, kde obyvatelé neplatí za svoz odpadu již od roku 2007, přesvědčit místní o důležitosti třídění. Objem odpadu z domácností, i kvůli koronavirové krizi, totiž neustále narůstá.

Už v loňském roce vydal pro své obyvatele příručku s pokyny, jak správně třídit a kde se ve městě nacházejí kontejnery na tříděný odpad. V současnosti obyvatelé města podle slov náměstka primátora Marka Hrvola (ProMOST) vytřídí pouze 40 procent. Přitom od letošního roku vzrostl požadavek na třídění v objemu na 60 procent.

Celoroční kampaň města a technických služeb vyjde na dvě stě tisíc korun.