Po sídlišti se poflakuje pár mladých. Pendlují mezi městem a Mojžířem. Vždycky pro ně přijede někdo z kamarádů, takhle se otočili už potřetí. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Ústecký Mojžíř se nedaří zkrotit. Do romského ghetta se bojí i řidiči MHD

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je to místo, se kterým si nikdo neví rady. Čtvrť Mojžíř v Ústí nad Labem. Romské ghetto, kde se už roky mluví o nutnosti nápravy stále se zhoršující situace, ale kde se to nedaří. Na sídlišti je tak špatně, že se sem bojí jezdit i řidiči městské hromadné dopravy. Z místní radnice se ozývá, že je čas jít bez pardonu po každém přestupku.

Bydlet tady by chtěl asi málokdo. Na neustálý hluk a hromady odpadků povalujících se kolem kontejnerů, na trávnících mezi domy či na pláccích po zrušených dětských pískovištích se zvyká těžko. Přitom před patnácti dvaceti lety bylo sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem zcela běžným, dá se říci i solidním místem k životu. Teď už je situace neúnosná, magistrátu i obvodní radnici s chováním místních, v drtivé většině romských obyvatel došla trpělivost.

„Část veřejně prospěšných pracovníků, kteří tady pravidelně uklízejí, sem odmítá chodit. Běžně se stává, že na ně lidé házejí odpadky z oken,“ popisuje aktuální stav v ghettu Iveta Tomková (Vaše Ústí), starostka městské části Neštěmice, pod které Mojžíř spadá.

Pro nás je to bezvýchodná situace. Za velký byt tady dostaneme maximálně 250 tisíc, ale za to si jinde nekoupím ani garsonku.

Františekobyvatel sídliště Mojžíř

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se