Parkovací dům by měl vyřešit dlouholetý problém zaměstnanců, kam odstavit auto.

Parkovací dům by měl vyřešit dlouholetý problém zaměstnanců, kam odstavit auto. | foto: Vizualizace: H.A.N.S. architekti

V areálu ústecké nemocnice vyroste parkovací dům, pojme přes šest set aut

  • 4
Více než 600 parkovacích míst má příští rok vzniknout v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Společnost Krajská zdravotní, jež spravuje sedm největších nemocnic v Ústeckém kraji, tam plánuje postavit osmipodlažní parkovací dům jako řešení dlouholetých problémů s parkováním zaměstnanců.

Krajská zdravotní už odeslala na krajský úřad dokumentaci pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Veřejnost a dotčené orgány se v rámci zjišťovacího řízení mohou k záměru vyjádřit do 7. března.

„Zahájení výstavby se bude odvíjet od výsledku probíhajícího zjišťovacího řízení a následné veřejné zakázky, dokončení však předpokládáme přibližně do konce roku 2023. Tedy v souladu s plánovaným termínem zprovoznění aktuálně probíhající výstavby nového pavilonu s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovými odděleními včetně kardiochirurgie,“ říká Jana Mrákotová, mluvčí Krajské zdravotní.

Podle zveřejněné dokumentace má nový parkovací dům stát v technologické části areálu mezi nemocničními pavilony F a O.

„Konkrétně ve stavebních prolukách mezi objekty prádelny, kotelny a protetiky. Záměr je v souladu s platným územním plánem,“ píše se v oznámení s tím, že budova bude mít osm podlaží a vznikne zde celkem 612 parkovacích stání, z nichž 13 bude pro vozidla přepravující osoby s pohybovým postižením.

„Předpokládané náklady činí přibližně 250 až 300 milionů korun včetně DPH. Realizace se předpokládá takzvaně formou PPP projektu, kdy soukromý investor stavbu financuje, postaví a po dobu platnosti kontraktu i udržuje. Úhradu nákladů pak pokrývá zejména výběr parkovného,“ popisuje Mrákotová.

Součástí vybavení objektu mají být dva výtahy, sociální zařízení, automatický závorový systém na zaměstnanecké karty, tři chráněná úniková schodiště a také technické prostory. Výstavba má začít ještě letos.

„Podstatou záměru je snaha o vymístění živelně parkujících osobních vozidel zaměstnanců z prostor mezi jednotlivými léčebnými pavilony a jejich přemístění do dostatečně kapacitního a současně prostorově úsporného parkovacího domu,“ uvádí se dále v oznámení.

Podle Mrákotové probíhá v současné době v areálu ústecké nemocnice výstavba dvou významných budov, kdy dojde k dalšímu zatížení areálu osobní dopravou a související potřebou parkování. 

„Parkovací dům by měl sloužit především k parkování zaměstnanců Krajské zdravotní, čímž dojde k uvolnění areálu pro veřejnost,“ vysvětluje mluvčí společnosti.