Za zkrachovalou lounskou vagonku nabídla Traťová strojní společnost bezmála 751 milionů korun.

Za zkrachovalou lounskou vagonku nabídla Traťová strojní společnost bezmála 751 milionů korun. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Zkrachovalá lounská vagonka má nového majitele, slíbil zvýšení mezd

  • 1
Zkrachovalou lounskou vagonku – společnost Heavy Machinery Services (dříve Legios) – koupila firma Traťová strojní společnost. Ve výběrovém řízení v závěru roku přeplatila další dvě společnosti a nabídla bezmála 751 milionů korun.

„Výsledek výběrového řízení je velice pozitivní. Oprávnění věřitelé obdrží na uspokojení svých pohledávek mnohem vyšší částku, než s jakou v průběhu řízení počítali,“ řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková.

„Rovněž zaměstnanci, kteří žili řadu let v nejistotě, mohou nyní vyhlížet lepší časy,“ dodala Hýsková s tím, že v těchto dnech probíhá jednání o postupu převzetí majetku.

Traťová strojní společnost (TSS) patří do skupiny Rail Invest Petera a Rudolfa Šuškových.

„Koupí společnosti Heavy Machinery Services rozšiřujeme své výrobní kapacity a možnosti výroby, údržby a opravy pro nákladní kolejová vozidla,“ uvádí TSS v tiskovém prohlášení.

Firma chce v Lounech investovat do modernizace technologií a infrastruktury.

„Hned po převzetí závodu dojde u stávajících zaměstnanců, kteří jsou v trvalém pracovním poměru v HMS, k narovnání mezd. Ty jsou v HMS dlouhodobě pod průměrem ve srovnání se mzdami v železničním odvětví,“ dodává také nový vlastník.

Traťová strojní společnost nabídla trojnásobek odhadní ceny

Částka, kterou TSS nabídla, značně překračuje hodnotu vagonky – znalec ji vyčíslil na 238 milionů korun.

Zájem o koupi měla i Vagonka Louny, která patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojařů Jaroslava a Michala Strnadových, jež má lounský areál několik měsíců pronajatý. Nyní bude muset provoz ukončit.

„Věřím, že nový majitel zachová provoz a zainvestuje do areálu,“ uvedl starosta Loun Pavel Janda (Pro lepší Louny).

HMS se dostala do insolvence v roce 2013. Věřitelům dluží 3,3 miliardy korun.