Z ruiny v Litvínově udělali lékařský dům, největší překážkou byla voda

  • 1
Cenná prvorepubliková budova v litvínovské Tylově ulici desítky let chátrala. Změnila se v ruinu zralou na odpis. Nakonec se ji ale podařilo zachránit. Trojice podnikatelů ji za desítky milionů opravila. Teď se do ní díky tomu vrací život. Zázemí tu má několik lékařských ordinací, kavárna či wellness.

Ordinací je v domě sedm. Už tu funguje nebo v nejbližších dnech fungovat začne pohotovost pro dospělé, odběrová místnost, praktik pro dospělé, gynekolog a zubařka.

„Do dvou ordinací ještě lékaře sháníme. Snad se podaří někoho přivést,“ přeje si Zdeněk Bureš, jeden ze zmíněné trojice podnikatelů, kteří se před několika lety rozhodli dům koupit od města a opravit.

Památkově chráněnému objektu, který kdysi sloužil právě třeba jako poliklinika a od revoluce byl prázdný, se v maximální míře snažili vrátit původní podobu.

„Měli jsme dvě velká štěstí. Jedním byla naše architektka, která tím domem žila. A druhým pak pán z památkového úřadu ochotný dělat kompromisy,“ říká Bureš.

Památkáři museli schválit třeba okna. „Když to tady bylo ještě celé rozbořené, tak jsme museli nainstalovat jedno okno a oni řekli, zda vyhovuje. Pak se podle něj dělala další,“ popisuje Bureš.

A přidává další historku: „Venkovní schody jsme museli rozebrat. Byly prorostlé zelení a propadlé. Pak jsme je zase postupně dávali dohromady. Takže jsou původní. Stejně tak je původní i nádherné schodiště uvnitř. Nechali jsme ho zrestaurovat.“ Návštěvníci uvnitř narazí třeba i na stylové kohoutky na toaletách.

Budova dala svým zachráncům opravdu pořádně zabrat. Za vůbec největší překážku označují vodu. „Kopli jsme dvacet centimetrů pod zem a během pěti minut se to naplnilo vodou. Bylo léto, celá republika řešila sucho a my bojovali s vodou,“ usmívá se Zdeněk Bureš.

Ne se vším je ale spokojený. Za nepovedené označuje podlahy, na kterých se objevovaly praskliny a fleky. „Z těch jsme vyloženě zklamaní. Vzorek vypadal krásně, ale realita byla jiná. Jenže už nebylo cesty zpět,“ krčí rameny.

V podkroví se ještě pracuje. Vzniknou tam dva byty.

Podnikatelé koupili před lety od města za necelý milion dvě budovy. Zatímco tato už vypadá k světu, na sousední, kterou zub času ohlodal stejně, se začalo pracovat teprve nedávno. Tam bude bydlení pro 18 klientů litvínovského domova sociálních služeb. Stěhovat se budou možná už na konci roku 2020

Rekonstrukce obou budov vyjde asi na 85 milionů korun. Peníze si majitelé půjčili. U druhého objektu, s jehož obnovou začali nedávno, uspěli s žádostí o dotaci.