V Jeskyni víl rostou rampouchy díky odkapávání vody ze stropu jeskyně.

V Jeskyni víl rostou rampouchy díky odkapávání vody ze stropu jeskyně. | foto: Tomáš Salov

Ledopády lákají turisty, po fotografech však zůstávají v ledu svíčky

  • 0
V pískovcových stěnách a roklích Národního parku České Švýcarsko rostou v těchto dnech díky příhodnému počasí ledopády. Vidět jsou útvary jako Velký sloup, Betlém, Opona nebo Jeskyně víl. O víkendu se kolem nich projdou i účastníci tradiční turistické akce.

Ledopády lákají turisty do Českého Švýcarska už zhruba 200 let. Objevují se v chladných měsících uprostřed pískovcových skal poblíž Brtníků na okraji národního parku.

„Pískovec je v podstatě taková kamenná houba, má v sobě 15 procent vody. Na určitých místech pak z něj stékají potůčky vody, již skála vypouští, a ta mrzne,“ přiblížil před časem jejich vznik fotograf parku Václav Sojka.

Ledopády jsou každý rok trochu jiné a mění svoji podobu i v průběhu zimy. Jsou různobarevné od bílé přes žlutou až po hnědou, podle toho, jak voda splavuje zeminu a železité a křemičité písky.

Poblíž Kyjova patří k nejfotografovanějším Jeskyně víl, kde rostou rampouchy díky odkapávání vody ze stropu jeskyně od země nahoru a mají lahvovitý tvar. Správci parku se však potýkají s tím, že po návštěvnících  v jeskyni zůstávají hořící svíčky.

„Chtějí si kvůli lepší fotografii vílu v jeskyni podsvítit a hořící svíčka propadá do ledu, protože lidé ji tam nechají. Jak zde kape voda, zamrzne v ledu a nikdo ji nedostane ven a kazí to ráz jeskyně. Na jaře zde vždy nasbíráme dva velké pytle vyhořelých svíček,“ řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

Kolem ledopádů mohou zájemci vyrazit i v noci

O víkendu se v údolí Vlčího potoka koná již 59. ročník akce Brtnické ledopády. Účastníky čeká několik tras. Nejnáročnější je Ledopádová stovka, která je určena pro trénované sportovce. Je dlouhá zhruba 109 kilometrů a zdolává souhrnné převýšení tři a půl tisíce metrů.

Stovka startuje v pátek ve 22 hodin před školou v Mikulášovicích. Podle Klubu českých turistů, který pochody organizuje, se jedná o extrémní zimní akci. Doporučuje proto jako nutnou výbavu nesmeky nebo obuv s hroty. Bez tohoto vybavení totiž některé úseky nebudou schůdné.

Zájemci, kteří nechtějí putovat v noci, se mohou přihlásit na Ledopádovou padesátku. Tam je bude čekat převýšení necelé dva tisíce metrů a startovat mohou začít v sobotu průběžně od 6 do 11 hodin od kulturního domu v Krásné Lípě. Také na tuto trasu organizátoři doporučují nesmeky.

Ve stejný den se účastníci mohou přihlásit ještě na další kratší tři trasy dlouhé 16 až 41 kilometrů. V neděli si zájemci mohou také projít patnáctikilometrový okruh po rozhlednách v Německu.

Také na Zlínsku ledopády lákají turisty

26. ledna 2019