Na místo letěl záchranářský vrtulník. Přítomni byli i příslušníci horské služby. | foto: Horská služba ČR

Cyklista havaroval na trati, kterou si bikeři sami vybudovali. Na místě zemřel

  • 98
V Krušných horách zemřel v neděli německý cyklista. Havaroval na trailu v okolí Bouřňáku na Teplicku. Navzdory zhruba 45 minut trvající resuscitaci se muže nepodařilo oživit, vážným zraněním na místě podlehl. Tragická událost se stala na trati, kterou si bikeři ve volné přírodě sami vybudovali.

S oživováním muže začal jiný biker, poté ji převzali záchranáři, kteří na místo vyslali vrtulník. „Bylo to ve velmi náročném terénu, naši lidé museli na místo slanit,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

Navzdory ochranným prostředkům a helmě, kterými byl biker vybaven, utrpěl velmi vážná zranění, která byla podle lékaře neslučitelná se životem. Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie.

Podle mluvčího horské služby Marka Fryše byla trať vybudovaná svépomocí. „Mnohokrát jsou tyto trasy natolik skryty a vedeny v nedostupném terénu, že v případě poranění cyklisty je pro záchranáře velice obtížné dostat se na místo a včas poskytnout poraněnému pomoc,“ uvedl Fryš.

Nelegální singletraily musely pryč, jejich odstranění nezabránila ani petice

„Problematika trailů ve volné přírodě je bohužel ze záchranářského pohledu velice složitá. Všichni, kdo se na těchto trasách pohybují, si musí uvědomit, že se vystavují velkému riziku a v případě nehody k nim může pomoc dorazit se značným časovým odstupem. Velkou pomocí při lokalizaci může být poloha zaslaná z aplikace Záchranka. Z tohoto důvodu by bylo ideální, pokud by si ji všichni, nejenom bikeři, nainstalovali do svých telefonů,“ dodal náčelník horské služby pro oblast Krušných hor Miroslav Račko.

11. října 2022

,