Daniela Cehlariková s dcerou na místě, kde má vzniknout nové parkoviště.

Daniela Cehlariková s dcerou na místě, kde má vzniknout nové parkoviště. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Lidé v Jirkově volali po větším parkovišti, kácení stromů jim ale vadí

  • 7
Obyvatelé ulice Pod Přivaděčem v Jirkově protestují proti výstavbě parkoviště. Ustoupit mu totiž má několik vzrostlých stromů. Radnice tvrdí, že projekt už zastavit nelze, a slibuje novou výsadbu.

Odpůrci parkoviště sepsali petici, kterou podepsalo přes sto lidí z okolí.

„Radnice nám chce zničit nejhezčí místo před domem. Hrají si zde děti a v létě jsou stromy jediným přirozeným stínem v okolí,“ argumentuje iniciátorka petice Daniela Cehlariková.

„Petice vznikla na základě příspěvku na sociální síti, který naznačoval, že se budou kácet všechny stromy v lokalitě. Což není pravda,“ reagoval starosta Jirkova Radek Štejnar.

Cehlariková společně s dalšími sousedy doufala, že se jim podaří projekt změnit. „Jsme pro více parkovacích míst než jich je nyní, nemusí ale tolik zasahovat do zeleně. Spíš ať je jich podle projektu méně,“ dodala.

Parkovacích míst je nedostatek

Podle projektu vznikne v ulici Pod Přivaděčem 48 parkovacích míst, z toho tři pro invalidy. Město vybralo nejšetrnější variantu ze tří možných. I tak ale padne šest stromů. 

„Jde o ty, které stojí nejblíž k silnici, většina vzrostlých stromů tedy zůstane. Za ně vysázíme deset nových,“ uvedl mluvčí města Josef Dušek s tím, že je již vybrán zhotovitel a začaly přípravné práce.

Jirkov se myšlenkou vybudovat na místě větší parkoviště zabývá od poloviny loňského roku. Podle mluvčího to bylo v reakci na stížnosti lidí na nedostatek parkovacích míst i v této lokalitě. 

„Chtěli jsme více míst k parkování, ale ne za cenu rozsáhlé likvidace zeleně,“ poznamenal další z obyvatel ulice Pod Přivaděčem Zdeněk Čihák.