Soud zprostil antivaxera a Putinovce obžaloby, jeho příznivci tleskali

  17:18
Potleskem skončilo v pondělí u litoměřického soudu hlavní líčení s odpůrcem očkování a proruským sympatizantem Jakubem Netíkem. Soudkyně muže obžalovaného za výroky o úmrtích po očkování a schvalování ruské agrese osvobodila.

Samosoudkyně Markéta Bitterová odůvodnila zprošťující rozsudek tím, že Netíkovy výroky ve videích převážně na Facebooku ohledně vakcín a války na Ukrajině nedosáhly takové závažnosti, aby se jednalo o trestné činy. „Je to jeho názor na věc a v trestněprávní rovině soud neshledal, že by to mělo být trestáno,“ uvedla soudkyně.

Žalobce Netíkovi navrhoval za přečiny šíření poplašné zprávy a schvalování zločinu proti míru dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Muž publikoval na svém facebookovém profilu letos v lednu příspěvek, v němž asi pěti tisícovkám sledujících lidí mimo jiné sdělil, že „vláda zabíjí lidi vědomě vakcínama“, po jejich aplikaci „umírají lidi, mají záněty srdečního svalu, houstnutí krve, infarkty, mladý lidi na to umíraj a padaj“, označil to za zločiny proti lidskosti s tím, že představitelé státu „pozabíjeli několik tisíců lidí po celé zemi“.

V únoru a březnu se pak ve svých videích opakovaně veřejně vyjadřoval i k válce na Ukrajině. Obžaloba zmiňuje osm jeho výroků, v nichž například uvedl, že „to je taková škoda, že se Putin zastavil jen u těch ukrajinských hranic“, „Putin zachránil Ukrajinu od šmejdů, kteří ovládali a zabíjeli svoje vlastní lidi“, „ruská vojska osvobozují, ne dobývají města od fašistických zrůd, lidi jsou šťastní, děkují ruským vojákům“ nebo, že doufá, že „Putin vyčistí i fašisty z České republiky“.

27. července 2022

„Nikdy jsem nechtěl šířit strach mezi lidi. Můj záměr byl informovat a varovat. Říkal jsem, aby lidi zkoumali, prověřili, jestli je to či ono pravda. Nic odvolávat nebudu, neustoupím. Klidně mě pověste na strom. Jsem připraven přijmout verdikt soudu, jednám na základě čistého svědomí a vědomí. Neohnu se jen proto, abych si zachránil vlastní hřbet. Věřím, že spravedlnost a pravda zvítězí,“ prohlásil Netík během své závěrečné řeči.

Podle žalobce šířil muž o očkování dezinformace, které byly způsobilé vyvolat u veřejnosti znepokojení a obavy. „Ani pod vlivem trestního stíhání neustal v obhajobě ruské agrese, trestnou činnost páchá dál,“ upozornil také na to, že Netík dál natáčí videa, v nichž hájí Rusko.

Netíkův výrok ohledně tisíců pozabíjených lidí vakcínami označil soud za nepravdivý. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž eviduje jen jedno takové úmrtí.

„Výrok nebyl způsobilý k tomu, aby vyvolal nějaké obavy z ohrožení života, zdraví, nějakou paniku. Aby se průměrný jedinec, k němuž se ta zpráva dostala, choval nějakým panickým způsobem,“ míní soudkyně.

Jako závažnější hodnotí Netíkovu obhajobu Ruska, ani v tomto ohledu se však podle ní muž nedopustil trestného činu. „Soud dospěl k tomu, že ze strany Ruska došlo ke spáchání zločinu proti míru, i přesto ale soud nedospěl k závěru o trestnosti názoru pana obžalovaného,“ dodala.

V červenci přišla Netíka podpořit k soudu asi stovka lidí. Když chtěla pracovnice soudu vylosovat kvůli omezené kapacitě jednací síně ty z nich, kteří se dostanou dovnitř, začali lidé hlasitě protestovat:

27. července 2022

Obchodník se strachem, říká novinář

Jediným svědkem, který v průběhu hlavního líčení vystoupil, byl novinář Lukáš Valášek, který o Netíkovi v minulosti psal.

„Dlouhodobě se věnuji lidem, kterým říkám obchodníci se strachem. Jsou zadlužení, šíří lži a vybírají na to dary. V lednu jsem narazil na pana Netíka, jeho činnost jsem považoval za velmi společensky závažnou. Odrazoval lidi od očkování, zároveň jim zkoušel prodávat pastu pro koně, nabízel jim k pití bělidlo s tím, že může posloužit k léčbě rakoviny. Považoval jsem za veřejný zájem napsat o něm text. On pak natočil video, ve kterém vyjadřoval pocit, že by bylo nejlepší, kdyby mě a nějaké další skupiny lidí pověsili,“ připomněl novinář.

Netík, který takovou kritiku odmítá, krátce po zveřejnění útočné video stáhl. Jeho výroky však začali řešit policisté. Věc později odložili.

Dnešní zprošťující rozsudek není pravomocný. Státní zástupce podal na místě odvolání. Netíkův případ tak ještě zamíří ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Autor:
  • Nejčtenější

Pečujte o něj, tlačí památkáři roky na majitele zámku. Teď spadla věž s kopulí

1. června 2024  12:48

Desítky let chátrající zámek ve Vršovicích na Lounsku se dál rozpadá. Je bez části střechy, zřícené...

Růžička o zlaté partě i kapitánu Červenkovi: O tým se stará jako Jágr

31. května 2024

Premium Světový titul po 14 letech. Zlato na domácím šampionátu dokonce po devětatřiceti. Minulé úspěchy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sběratel z Teplic: Modrý mauritius je Gretzky. Karet NHL má skoro 250 tisíc

1. června 2024

Premium Když hořel les v sousedství letního tábora a všichni se museli evakuovat, on seděl v chatce pod...

Zlatý mejdan dovolenkářů. Egypťané překvapili fandy i dortem à la česká vlajka

28. května 2024  7:20

Možná i pyramidy se otřásaly, když čeští fanoušci v egyptském hotelu Albatros Sea World během...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hasiči evakuovali z hořícího paneláku 120 lidí, jeden člověk se těžce zranil

30. května 2024  9:26,  aktualizováno  13:37

Hasiči zasahovali u požáru bytu v panelovém domě na sídlišti v Březenecké ulici v Chomutově....

Ani v 45 letech nekončí. Legenda Hübl přidá s Lukešem další sezonu v Chomutově

4. června 2024  18:30

Hokejovou dlouhověkostí si nezadá s Jaromírem Jágrem. Fanoušci hokejových Pirátů měli nervy k...

Pražce visí „ve vzduchu“. Kvůli sesunutému náspu pod tratí nejezdí vlaky

4. června 2024  16:32

Pražce trčící „ve vzduchu“ nad sesutým náspem v Žalhosticích na Litoměřicku ukazují sílu nedávných...

Kojenci násilím prorazil lebku, řekl soud. Za ojedinělý exces dal otci 12 let

4. června 2024  12:25

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za pokus o vraždu tříměsíčního kojence v Chomutově do vězení...

V Litoměřicích zavřeli hlavní tah městem, potíže v dopravě potrvají měsíce

4. června 2024  10:02

Velké komplikace čekají následující měsíce řidiče v Litoměřicích. Neprůjezdná Mrázova ulice, která...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...