Stromy napadené kůrovcem hrozí pádem, park zavřel cesty do soutěsek

  • 1
Národní park České Švýcarsko musí nad Edmundovou a Divokou soutěskou v Hřensku co nejdříve odtěžit asi tři stovky suchých stromů. Jsou napadeny kůrovcem a hrozí jejich pád na turistické cesty nebo do plavební dráhy soutěsek. Proto jsou přístupové cesty do soutěsek až do poloviny dubna zavřené.

„Nad soutěskami víme o více než tisícovce odumřelých smrků, ale v tuto chvíli není nutné vytěžit všechny. Podle dendrologického posudku se musí odstranit kolem tří stovek souší,“ uvedl mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Práce by mohly začít už příští týden, záleží na počasí. „Je to rizikové kácení, kdy je nutné se téměř ke každému stromu slanit. Lesní dělníci budou stromy stahovat navijákem tak, aby nepadaly dolů buď do plavební dráhy, nebo na turistické cesty,“ vysvětlil náročnost prací Salov.

I po dokončení těžebních prací nebudou soutěsky říčky Kamenice přístupné ze všech směrů. Po přechodnou dobu zůstane uzavřena cesta údolím Soorgrund z Mezní louky do Divoké soutěsky. „Právě v tomto údolí jsou kůrovcem zasaženy rozsáhlé smrkové porosty, cesta zůstane uzavřena určitě jednu, možná dvě sezony,“ upozornil mluvčí.

V Divoké soutěsce proto dojde k úpravě provozního režimu plavby. Cesty z Hřenska, Mezné nebo Růžové budou pro návštěvníky otevřeny.

Finanční náklady jsou předběžně odhadovány na jeden a půl milionu korun. „Ale dohodli jsme se s obcí Hřensko, že se o náklady podělíme,“ poznamenal Salov.