Černá skládka (Ilustrační snímek)

Černá skládka (Ilustrační snímek) | foto: Městská policie Polička

Fotopasti pohlídají, zda Němci nevozí na sever Čech odpadky

  • 12
Rumburská radnice přišla na nový způsob, jak využít takzvané fotopasti, které se obvykle používají ke sledování divé zvěře. Vedení města chce fotopasti umístit v místech, kde vznikají černé skládky. Mezi těmi, kteří na tyto skládky odhazují odpadky, jsou často podle zástupců Rumburku návštěvníci z Německa.

Město si chce fotopasti pořídit, aby s nimi hlídalo místa, kde se objevují černé skládky. Ve městě u hranic jsou velkým problémem, protože velká část odpadů do něj přijíždí z německé strany, shodli se zastupitelé. Fotopasti za zhruba 7000 korun mají být zatím tři a jejich umístění se bude měnit.

Problémy s odpady má jedenáctitisícové město dlouhodobě. Když začalo ve sběrných dvorech a kontejnerech přibývat odpadu, který tam prý vozily německé firmy buď samy nebo prostřednictvím místních, město využívání sběrného dvora poměrně tvrdě zpoplatnilo. A pak začalo přibývat černých skládek v okolí.

Fotopast

"Vozí to k nám lidé z Německa i z okolních vesnic a nedokážeme tomu zabránit," řekl zastupitel Václav Staněk, který používání fotopastí navrhl.

Poměrně jednoduché zařízení sestává vlastně z fotoaparátu a čidla pohybu.

Zoologové na Šumavě nebo v Beskydech ho používají, když monitorují pohyb ohrožených zvířat, netradiční využití na hlídání před odpady se ale Rumburským zjevně zalíbilo a počítají s jejich nákupem. Jedna vyhlédnutá fotopast stojí kolem 7200 korun, i když se nejlevnější dají sehnat za méně než polovinu. "Když budou ty kamery tři, můžeme je po městě točit. A jestli vyfotí něco zajímavého, bude docela zábavné to zveřejnit," prohlásil místostarosta Darek Šváb.

Fotopasti se tímto způsobem rozhodly využívat i další radnice - například v Hradcí Králové. "Záznam z kamer bude sloužit jako důkazní materiál a dostane ho příslušný správní úřad. Ten může při identifikaci spolupracovat s policií a odhalit tak pachatele," popsala mluvčí hradecké městské policie Eva Čížková. (Více najdete zde)

,